Právě je čtv bře 28, 2024 4:04 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Hrad Bouzov
PříspěvekNapsal: pát led 13, 2012 2:13 pm 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 09, 2006 4:29 pm
Příspěvky: 233
Bydliště: Olomouc/Brno
Dobrý den,
zdravím všechny uživatele fóra. Několik let jsem neblenderoval, bylo málo času a nové verze Blenderu mě odradily (odstranily metodu mapování, na kterou jsem byl zvyklý a přeučovat se něco nového, na to už jsem neměl chuť ani čas vůbec...). Loni v létě jsem se však k Blenderu vrátil, abych do soutěže Keokačer 2011 vytvořil virtuální procházku po nádvoří hradu Bouzov. Dělal jsem to ve verzi 2.42, protože tu jsem znal nejlépe a byla mi sympatická :-) Grafika asi nikoho neohromí, ale odvedl jsem velký kus práce, tak bych se o něj rád podělil s vámi a dal vám vědět, že jsem s Blenderem ještě úplně neseknul :-)

Hru si můžete stáhnout z uloz.to z adresy http://www.uloz.to/9460873/bouzov-rar



Nevím, jestli jsem sám, ale u všech mých projektů ve verzích z dané doby jsem měl problém se stabilitou. Objekty mi občas propadávaly mapou. Po exportu do runtime a v blenderplayeru to bylo ještě horší a navíc se jinak vypočítávalo světlo a scéna byla úplně jinak nasvícená... Měl jsem s tím velké problémy i v tomto programu a bylo to dost nepříjemné.

Jak je to s Blenderem teď? Jak se vám v něm dělají hry, je to už fajn, nebo pořád takové?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hrad Bouzov
PříspěvekNapsal: úte led 17, 2012 10:22 am 
Offline
...........
...........
Uživatelský avatar

Registrován: sob zář 18, 2004 4:13 pm
Příspěvky: 1898
Bydliště: Slovensko, Bratislava
3 krát som to spustil a 3 krát som prepadol niekde cez podlahu. :)

Citace:
Jak je to s Blenderem teď? Jak se vám v něm dělají hry, je to už fajn, nebo pořád takové?

Neviem, hry v bge už takmer vôbec nerobím, ale od verzie 2.42 blender prešiel dlhú cestu k lepšiemu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hrad Bouzov
PříspěvekNapsal: úte led 17, 2012 10:42 am 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: pát říj 02, 2009 8:18 am
Příspěvky: 678
Bydliště: Žilina
zgerbiak píše:
3 krát som to spustil a 3 krát som prepadol niekde cez podlahu. :)

Ja som si pobehal po strechach ^^


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hrad Bouzov
PříspěvekNapsal: ned úno 05, 2012 8:50 pm 
Offline
....
....

Registrován: sob bře 15, 2008 2:50 pm
Příspěvky: 244
Bydliště: áno
Prvá verzia s ktorou som robil bola 2.44(grafika)-2.45(herný engine) ale aj od tej doby spravil herný engine blendera ohromný pokrok. Už iba používanie logických stavov v 2.46, v dalších verziach rýchlejšie renderovanie a prehladnejšie uživatelské rozhranie, keby som mal vymenovat všetky rozdiely tak by to bol dlhý zoznam.
Pokročilejšie veci som začal robiť až v sérii 2.5X a vyšších a ešte som nenašiel nič, čo by sa v ňom nedalo spravit, napr viacjazyčné texty s diakritikou, nastavenia pre hru, sieťovanie, normálové a stencilové mapy, animované textúry, velké scény s asi miliónom polygónov (a stále 40 FPS s kartou nVidia 8600GT), a animované postavy už tiež nie sú takrí žrúti výkonu jak bývali. Jediným problémom je dynamické osvetlenie, staršie zostavy(2007) neznesú viac ako 4 svetlá vrhajúce tieň naraz ale malo by sa to trošku zlepšiť vo verziach 2.62-2.64. Blender práve prebieha búrlivým obdobím.

K projektu -> tiež som mal problém s prepadávaním sa pod zem(pri studni), asi spôsobený zrejme tým, že na hráča pôsobí nejaká sila zhora (z fyzikálneho hladiska :-) ) a hráč má ťažisko pod úrovňou zeme čo spôsobí jeho vymrštenie do "podsvetia". Možno by pomohlo zvýšiť obnovovaciu frekvenciu fyziky (Physics steps a Physics substeps) ale neviem, či to v 2.42ke je.
Potom ešte tie textúry sôch by sa dali spraviť tak, že by sa plátno s textúrou otáčalo k hráčovi (v 2.61ke to je v menu Properties -> Material -> Game settings -> Face orientation. Tam si vo vysúvacom menu nastavíš/nastavíte Bilboard.)

EDIT: ešte si trochu rýpnem: Podla licenčných podmienok tvoja/vaša interaktívna prezentácia porušuje licenčné podmienky Blendera, kedže kód Blenderplayera a tvojej/vašej prezentácie je v jednom súbore a teda spadá pod licenciu GNU/GPL(open-source). Aby si/ste mohol prezentáciu distribuovať pod svojvolnou licenciou je treba oddelit .blendy od Blenderplayera napríklad upravením spúštača napr tak že spúštač spustí blenderplayer a ten následne spustí .blend. Potom ale treba vyriešiť problém so ochranou .blendov aby sa nedali čítať otvorením v blenderi. Väčšinu ludí odradí keď má blend súbor nastavené automatické spustenie herného režimu ale pokial ide o niečo väčšie, tak ochrana zdrojov by mala byť prioritou. Napr. šifrovanie pomocou klúča, ktorý má iba spúštač napísaný v C++ alebo v inom jazyku, ktorý bežne vytvára kompilovaný kód.

Ale pokial tento projekt nebude nejak širšie prezentovaný tak by si toho nikto nemal všimnút a tým pádom na tom nezáleží :wink:


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz