Právě je čtv bře 28, 2024 2:30 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 153 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Tutoriály?
PříspěvekNapsal: úte úno 23, 2010 12:21 am 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: pát srp 31, 2007 2:39 pm
Příspěvky: 569
Bydliště: ČR> Frýdek-Místek >Frýdlant n.O.> Pržno
AD píše:
Upřímně mě děsí, co všechno pro chod místních samospráv a státní správy bytostně závisí na netu, bez záložních alternativ. A to je jen začátek.


myslím že je to ze zákona dané že musí být tištěné zálohy


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tutoriály?
PříspěvekNapsal: úte úno 23, 2010 12:57 am 
Offline
____
____
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 13, 2004 7:58 am
Příspěvky: 717
Bydliště: Prostějov
Je, ale až se něco semele, tak to bude k ničemu. Aby se ušetřilo na počtu instalací a centralizovali databáze, tak je ten systém strašně zranitelný. Vyřadíš pár bodů a už se to sype. Být teroristou, tak si ale mnu ruce. Před x lety vznikla zdola snaha vytvořit systém nezávislý, decentarlizovaný a připravený na rozsáhlejší pohromy...např. živelné. Když se to podařilo protlačit až do fáze realizace pilotního projektu, tak to ministerstvo stoplo. A přišly všechny ty dnešní rádoby řešení, která v opravdové krizovce budou nepoužitelná. Ale některé firmy na nich velmi dobře profitují. Abych pravdu řekl .... cítil bych se líp, kdybych některé věci nevěděl.

Jinak k těm papírovým kopiím. Datovou schránkou, přijde na spisový uzel jednostránkový dokument. Přidělí se mu PID (identifikační kód) a přepošle na správnou kancelář. Tam ho přijmou. Musí na něj založit spis, který se následně opatří tištěnou obálkou, seznamem příloh (žádná příloha, taky příloha) a stejně tak výpisem činností s dokumentem, pak stránka na podpisy kontrol atd.. Celé se to zkompletuje a v příslušné lhůtě předá archivu. Tam to může být už po roce určeno k likvidaci pokud to není potřeba uchovávat dál. Takže z pozdravu a jedné věty vznikne složka se čtyřmi až pěti listy papíru. To je báječný systém. Kamarád říká ... počítače nám usnadňují práci, která by bez nich ani nevznikla :D

ale to už je hodně od tématu ... asi to promažem, ať to tady má trochu kulturu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tutoriály?
PříspěvekNapsal: úte úno 23, 2010 10:38 pm 
Offline
 ...
 ...

Registrován: pon bře 12, 2007 2:46 pm
Příspěvky: 172
Bydliště: Brno a okolí
Tutorialy v GUI by mohly být i v datové struktuře .blend souboru. Prostě záznam operátorů a změn parametrů v čase (nebo sekvenčně) doplněné vysvětlujícími texty. Vnitřní funkce Blenderu by pouze vyznačily na kterém panelu se operátor / parametr aktivuje nebo mění - třeba zakroužkováním. Kdyby k tomu byl i schopný integrovaný editor, podstatně by to zjednodušilo tvorbu a udržování takové dokumentace. Nebylo by to citlivé na přesunutí nějakého nastavovátka do jiného panel. Texty by šli filtrovat a snadno překládat. Při použití nějaké komprese by se do pár mega vlezl balík základních tutorů a toto by šlo distribuovat s Blenderem. Vize dobrá, ne?
Taky nemám rád přehánění s "vše online a cloud".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tutoriály?
PříspěvekNapsal: úte úno 23, 2010 11:46 pm 
Offline
____
____
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 13, 2004 7:58 am
Příspěvky: 717
Bydliště: Prostějov
vize je to parádní ... to by šlo hnát až do extrému. Udělat "tutorový" režim, kdy by se každá akce zaznamenala jako data a dala by se okomentovat do okna, nebo doplnit zvuky, každý stisk klávesy, nebo jejich kombinací přizobrazit. Pak to jen uložit jako blend, nebo speciální formát. Místo videotutoru si to pak přehrát krok za krokem přímo v blenderu. Přehrávání ovládat jako animačku. Vedle mít otevřenou další obrazovku a rovnou to zkoušet :lol:

S tímhle novám blenderem by to mělo jít. Uvidíme, co přinese čas.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tutoriály?
PříspěvekNapsal: stř úno 24, 2010 12:10 am 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: stř lis 25, 2009 3:24 pm
Příspěvky: 657
ono by to nemuselo byť uplne zložité

moja predstava by bola takáto, ako by to mohlo fungovať:

prehrávanie: mám nejakú sekvenciu funkčných symbolov.
jednotlivé symboly môžu znamenať:
-klikanie myšou,
-spustenie operácie (buď robot na klávesovú skratku, alebo priamo nacieliť dané sekvencie),
-pohyb myšou po vektore,
-zmena titulky,
-pauza

spustením skriptu sa vytvorí okienko niekde v rohu, kde budú možnosti prehrávania
v dolnej časti niekde vyskakujú titulky
prehráva sa video priamo makrom

akákoľvek interakcia zo strany uživateľa zapauzuje tutoriál (výraznejší pohyb myši, stlačenie klávesy, klik)

nahrávanie: tu už je to trocha zložitejšie, ale v rannom štádiu by možno stačilo spraviť:
nahrávajú sa polohy kurzoru v čase a počítajú vektory do reŤazu, v prípade udalosti (klávesová skratka, kliknutie) sa pridá udalosť
samostatné skratka existuje na zastavenie videa, video sa zastaví samo pri blurnutí blendru a spustí potom na focuse
v prípade, že je nahrávanie zapauzované, je možné v paneli nastavovať aktuálnu titulku, pauzy a podobne...

nedávno som niečo podobné programoval v javascripte na generovanie tepelných máp, vydá to na pár dní roboty...

čo vy na to?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tutoriály?
PříspěvekNapsal: stř úno 24, 2010 10:44 am 
Offline
.......
.......
Uživatelský avatar

Registrován: ned zář 09, 2007 6:31 pm
Příspěvky: 1096
EdgarVanat : teďka mě napadla jedna otázka a to otázka rozlišení..přeci jen, někdo ještě jede na 1024x768 nebo trchu většim 4:3 rozlišení a kdyby někdo dělal tutorial tímto způsobem třeba na FullHD monitoru, tak si každý domyslí, co by to dělalo na malým 4:3 .. :-) leda by se dalo univerzální rozlišení, ve kterém by se musel každý tutorial "natočit" :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tutoriály?
PříspěvekNapsal: stř úno 24, 2010 1:52 pm 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: stř lis 25, 2009 3:24 pm
Příspěvky: 657
asi by bolo najlepšie povedať, okej, tuty budú v 1024, lebo to už je celkom bežné, v 800x600 moc grafikov nepracuje, a pri nahravani a prezeraní by sa ti resizlo okno...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tutoriály?
PříspěvekNapsal: stř úno 24, 2010 4:04 pm 
Offline
____
____
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 13, 2004 7:58 am
Příspěvky: 717
Bydliště: Prostějov
bylo by to jedno, pokud by tutor nebylo video, ale něco jako je třebas ve wordu záznam maker, jen se zobrazeným pohybem myši a přepínáním oken, atd.... Pohyb myši by se ale nemohl udávat absolutně, pokud by jsi zrovna nehýbal vertexem, ale musel by mít definovaný cíl, například tlačítko a protože je menu dost variabilně nastavitelné, tak by ho musel script umět v blenderu najít, aby se neodehrávaly žádné akce skrytě na pozadí. Samotný záznam by asi problém nebyl, ale naprogramovat inteligentní přizpůsobivé přehrávání už by dalo dost práce. Celý záznam turoriálu při nahrávání by pak měl být zobrazen jako přehled akcí, třebas podobně jako outliner, aby šly dělat úpravy a opravy, když se autor tutoru splete, nebo by hodlal část vypustit (takže akce by se provedly, ale nezobrazovaly). Prostě by blender virtuálně převzal vládu nad myší a klávesní a pracoval sám, u toho by vypisoval hlášky a "stisknuté" klávesy až do doby, než by jsi do toho nevstoupil. Všechny texty by musely být ukládané externě, aby bylo možné dělat multijazykové verze atd... Odpadlo by řešení rozlišení a celé by to bylo v maximální možné kvalitě. Navíc by jsi tutor mohl kdykoliv přerušit a dál už pokračovat sám :-D

Na druhou stranu by se to dalo i zneužít např. ke vpašování trojana do systému, takže by musela existovat určitá omezení, třebas zadávání textu pro scripty atd...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tutoriály?
PříspěvekNapsal: stř úno 24, 2010 5:20 pm 
Offline
 ...
 ...

Registrován: pon bře 12, 2007 2:46 pm
Příspěvky: 172
Bydliště: Brno a okolí
Myslel jsem to jak píše AD. Záznam a přehrávání by byl nezávislý nejen na rozlišení ale i na rozmístění panelů. Záznam pohybu myši by byl potřeba pouze v případě kreslení do bitmapy nebo pro pro greasepencil a tedy v jiném souřadném prostoru než obrazovka. Asi by to bylo náročné hlavně v oblasti přehrávání a editoru záznamu. Taky by se neobešlo bez implementování části funkcí v jádru Blenderu, a tedy v C. O editoru jsem přemýšlel jako o kombinaci stávajícího okna textového editoru a outlineru - tedy sbalování a rozbalování skupin akcí.
A vůbec nejde jen o pasivní přehrávání. V okně editoru by byla celá textová část jako sekvence a na požádání by se zvýraznily prvky GUI, kterých se část tutorialu týká. Včetně automatického přepínání např. záložky na panelu. Takže uživatel by si dělal svou variantu a jen se nechal vést.
Toto, doplněné o databázový popis tutorialu, zařazení do kategorie a integrované vyhledávání v Blenderu by bylo ideální řešení dokumentačního projektu. Editor by musel být jednoduchý na ovládání, aby byly tutory přístupné pro "netechnické" uživatele. Dále zkombinované s něco jako "Linuxovým" instalačním repozitářem pro snadné odeslání / nahrání / údržbu. Tyto data by se pak z repozitáře podle výběru stáhly a uložily na disk. Ty nejlepší tutory pak do distribuce Blenderu.

Tak bych si představoval dokumentaci každého Software :)

... To bych mohl rozvést a poslat jako návrh, ale minimálně před dokončením Durianu, B-meshe a shader systému na implementaci stejně asi nikdo (z tvrdého jádra) nebude dělat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tutoriály?
PříspěvekNapsal: stř úno 24, 2010 5:26 pm 
Offline
 ...
 ...

Registrován: pon bře 12, 2007 2:46 pm
Příspěvky: 172
Bydliště: Brno a okolí
Ještě k bezpečnosti, pokud by se záznam omezil jen na funkce aplikace a spouštění skriptu by se opatřilo dodatečným varováním, tak v tom nevidím až takové zhoršení bezpečnosti. S přihlédnutím k obecně snadnému začlenění a rozšíření působnosti Python skriptů ve 2.5+.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tutoriály?
PříspěvekNapsal: stř úno 24, 2010 10:37 pm 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: stř lis 25, 2009 3:24 pm
Příspěvky: 657
ono by to mozno chcelo poslat niekam na blendernation nech sa to tam rozvedie


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tutoriály?
PříspěvekNapsal: stř úno 24, 2010 11:29 pm 
Offline
____
____
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 13, 2004 7:58 am
Příspěvky: 717
Bydliště: Prostějov
Přesně tak bych si to všechno taky představoval. ... :emo17:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tutoriály?
PříspěvekNapsal: ned kvě 16, 2010 4:56 pm 
Offline
....
....

Registrován: sob bře 15, 2008 2:50 pm
Příspěvky: 244
Bydliště: áno
*dúfam, že som v správnej téme*

na svojom novom blogu som začal písať http://www.blenddev.blog.cz tutoriály ohladne herného enginu. Prvé diely by som chcel venovať uživatelskému rozhraniu blendera, neskôr použitiu Logického editora a nakoniec písaniu skriptov v Pythone. Prvý tutoriál som pred chvílkou dopísal, další urobím ked budem mat čas (a náladu :-D ). Uvítam akékoľvek rady, upozornenia na chyby a návrhy


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tutoriály?
PříspěvekNapsal: ned kvě 16, 2010 6:30 pm 
Offline
...........
...........
Uživatelský avatar

Registrován: sob zář 18, 2004 4:13 pm
Příspěvky: 1898
Bydliště: Slovensko, Bratislava
Zatial nieje moc čo komentovať. Jedine v tom rozdelení objektov.
Máš tam "Tie , ktoré vidíme pomocu kamery a vplývajú na ne (väčšinou) osvetlenia. Tieto objekty môžu fyzicky reagovať jeden na druhý".
Ale zabudol si na objekty, ktoré nieje vidno, čiže nie každý objekt je viditeľný (empty/kolízne obálky).
Mimo tutorialu. Horšie sa to číta. Skús dať aspoň písmo nejakým šedým odtieňom, tá biela strašne bije do očí.
A tež by si si mohól založiť e-mail niekde inde ako na azet.sk, lebo azet je peklo. Mail ti príde aj o týždeň, alebo ani nepríde.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tutoriály?
PříspěvekNapsal: ned kvě 16, 2010 9:25 pm 
Offline
....
....

Registrován: sob bře 15, 2008 2:50 pm
Příspěvky: 244
Bydliště: áno
Ok, opis prvého typu objektov (stále som neprišiel na nejaký rozumný a zmysluplný názov pre ne) skúsim nejak prepísať a písmo trochu stmavím.

K tomu emailu: som zastihnutelný aj na lubosmudrak93@gmail.com aj ked tam nechodím tak často.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 153 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 22 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz