Právě je ned pro 16, 2018 6:32 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Node editor - problém s Maskami
PříspěvekNapsal: pát říj 14, 2016 5:15 pm 
Offline
........
........
Uživatelský avatar

Registrován: úte pro 16, 2008 12:00 am
Příspěvky: 1206
Bydliště: Vsetín
Ahoj, se studenty ve škole kutíme jedno video, kde potřebujeme do natočeného snímku našroubovat animaci kráčející postavy vytvořené v Blenderu.

Postavička - jmenuje se Kostkoun - má vyjít zpoza zdi, projít před kamerou a opět zajít za zeď. Vytvořili jsme dvě masky, které odpovídají těmto dvěma zdem a myslel jsem si, že tyto Masky budou Kostkouna zakrývat tak, aby šel vidět jen v místech, kde není za zdí. A tady je problém. Masky mi nefungují, jak bych potřeboval.

Když masku použiju jen na podlahu pod Kostkounem, kam dopadá jeho stín, funguje to. Stín za zdí nejde vidět (viz odkaz na obrázek, nody jsou zvýrazněny červeně).

Když ale tu samou masku použiju na samotného Kostkouna (používám stejné dva nody - na obrázku zvýrazněno zeleně), překryje mi celý záběr bílá plocha v místech, kde je maska.

Netuším proč. U toho stínu to nedělá, ten funguje ok.

Obrázek 1 s chybou v masce u renderu Kostkouna
http://www.imgup.cz/images/2016/10/14/Blender_maskovani1.jpg

Obrázek 2 - maskuju jen stín kostkouna, funguje to jak má.
http://www.imgup.cz/images/2016/10/14/Blender_Maskovani2.jpg


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Node editor - problém s Maskami
PříspěvekNapsal: pát říj 14, 2016 7:59 pm 
Offline
.....
.....

Registrován: úte čer 28, 2011 8:01 pm
Příspěvky: 421
Jak máš zakroužkovaný zeleně dva nody tak ten mix node má druhý input bílou barvu - ta musí mít nastavenou průhlednost Alpha na 0.
Alpha over funguje tak, že použije pro smíchání alpha kanál druhého (spodního) inputu a ty jsi tomu inputu nastavil pomocí té masky průhlednost na 1.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Node editor - problém s Maskami
PříspěvekNapsal: stř říj 19, 2016 4:58 pm 
Offline
........
........
Uživatelský avatar

Registrován: úte pro 16, 2008 12:00 am
Příspěvky: 1206
Bydliště: Vsetín
Díky, ale nepomohlo to tak, jak bych si přál. Bílé místa za maskou zmizela, ale kostkoun, který nemá být za maskou vidět, se renderuje jakoby černý stín. :(

http://www.imgup.cz/images/2016/10/19/Kostkouni_chybavmasce.jpg


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz