Právě je úte led 16, 2018 5:13 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Blender a parametrický CAD software
PříspěvekNapsal: ned zář 28, 2014 10:38 am 
Offline
 ...
 ...
Uživatelský avatar

Registrován: čtv říj 27, 2005 9:38 pm
Příspěvky: 149
Bydliště: ČR
Zdravím Blenderisti, po dlouhé době (5let? :)) jsem otevřel Blender a rád bych ho využil společně s CADem, v souvislosti s tímto bych se vás rád zeptal, co všechno je a co není možné. Podotýkám, že jsem zamrzl na verzi Blenderu 2.40 a přechod na to novější prostředí zatím neplánuji, nicméně pokud to bude nutné, tak se naučím.

Takže:

1) Existuje nějaké rozšíření pro export meshe do SOLID součásti? Síťový model dostanu skrze STL, ale potřebuju plné těleso. Formát součásti libovolný, step, iges, ipt, sldprt, cokoliv.

2) Vím, že Blender měl "zajímavé" jednotky, lze někde nastavit jako základní jednotku např. milimetr? Jde o to, že pokud vezmu součást z CADu, převedu do Blenderu skrze STL a tu samou součást převedu zpět do CADu (bez jakýchkoliv úprav), tak rozměry hrubě neodpovídají.


To je pro začátek asi všechno, budu rád za jakékoliv postřehy od vás, co Blender využívají k těmto celkem specifickým účelům (najde se někdo takový? :)), i od ostatních, a eventuálně si dovolím přidávat další dotazy.

Díky, Racek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob říj 04, 2014 9:34 am 
Offline
.....
.....

Registrován: úte čer 28, 2011 8:01 pm
Příspěvky: 419
Ahoj,

kdysi jsem se snažil exportovat model z Blenderu do SolidWorks aby se to dalo vyrobit na CNC, ale bohužel bez úspěchu. Asi to nějak jde, ale osobně mi to nepřijde jako dobrý postup. Lepší modelovat přímo v CADu a nebo v nějakém nurbs programu jako je Rhino.

Jednotky: nové verze blenderu podporují jednotky - můžeš si zvolit metrický nebo imperiální, i nějaký měřítko. Zásadní problém je ale v tom, že ne všechny importy a exporty podporují vlastní měřítko. Často se tě to vůbec neptá a nějak to naimportuje, pak to musíš zmenšít podle potřeby. Třeba export do obj ten dialog má, import z fbx ne. Většinou to ale zmenšuješ třeba 100x nebo 1000x, což není tak složité.

M.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř říj 08, 2014 1:25 pm 
Offline
 ...
 ...

Registrován: pon bře 12, 2007 2:46 pm
Příspěvky: 172
Bydliště: Brno a okolí
1. Rozšíření pro export do CAD formátů - tady je otázka co od exportované geometrie očekáváš, resp. co myslíš "solid součástí". Exporty Blenderu totiž obvykle nepřevádí geometrii do jiné reprezentace než síť (mesh). Takže výsledek bude stejný, jako by se do CADu přímo načetl třeba STL (obvykle podporovaný). Solid může být i mesh, pokud je spojitý a uzavřený. A může být uvnitř nějakého CAD formátu (např. STEP to myslím podporuje).
Blender má malou podporu jiné geometrie než mesh, např. s blenderovskými NURBS plochami nelze popsat obecnou geometrii a formáty pro ně nejsou podporované. Pokud očekáváš převod na NURBS / CSG reprezentaci, tak Blender toto nezajistí, ani nepodporuje spec. formáty (Proprietární formáty CADů už vůbec ne - neexistující specifikace). Tyto funkce mají některé CADy.

V Blenderu je částečná podpora DXF. Možná někdo vytvořil nějaký specifický převodník - je potřeba hledat na netu podle toho, co CAD importuje ale těžko někdo ještě vyvíjí pro verzi 2.4.

Takže řešení je exportovat STL nebo DXF, importovat mesh do CADu a podívat se jaké má nástroje na rekonstrukci geometrie (3D scan, převod do NURBS, rozpoznání prvků apod)

2. Doporučil bych investovat čas do nových verzí Blenderu, kromě podpory jednotek jde i o systém rozšíření a skriptování - jsou podstatně vyspělejší než ve 2.4 a případné nástroje pro spolupráci s CAD/CAE budou nejspíš skripty a určitě ne pro starou verzi Blenderu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned říj 12, 2014 10:23 am 
Offline
 ...
 ...
Uživatelský avatar

Registrován: čtv říj 27, 2005 9:38 pm
Příspěvky: 149
Bydliště: ČR
Zdravím,

předem bych vám rád poděkoval za odpovědi. Jenom pro upřesnění, potřebuji exportovat jenom síť - uzavřenou. Různé 3D CAD modeláře mají moduly pro práci s křivkami, plochami, ale konkrétně u Inventoru mně nepřijde ten modul moc propracovaný. Inventor má taky "převodník" sítě na solid model, ale ne verze, kterou používám já, bohužel. S těmi jednotkami to je super, je fakt, že jsem v Blenderu zamrzl už celkem dávno. :)
Ještě mě napadla jedna věc - kdosi kdysi napsal nějaký skript pro Blender, který pak využil jako CAM software. Ještě ho zkusím pohledat, protože si nejsem úplně jistý, jestli data pro frézku můžou vycházet ze síťového modelu.

Racek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv říj 16, 2014 12:39 pm 
Offline
 ...
 ...
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 20, 2004 8:09 am
Příspěvky: 180
Bydliště: Brno
Ze síťového modelu obrábět je možné. Velice ale záleží jaké kvality je ta síť. Pro pěkný povrch je potřeba mít hodně jemné trouhélníky, zejména v oblastech zaoblení. Vzniká tak síť o statících trojúhelnících.

Další věc je zpracování takové sítě v CAMU, ne každý si s tím dobře poradí. Mám s tím bohaté zkušenosti.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz