Právě je stř lis 20, 2019 7:22 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Přidání/odebrání světla v AO
PříspěvekNapsal: čtv úno 14, 2013 10:14 am 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: stř kvě 26, 2010 11:28 pm
Příspěvky: 392
Bydliště: Mělník
Chtěl jsem se zeptat na jednu důležitou drobnost. V AO ve verzi 49 byla tlačítka Add, Sub a Both určující, jestli se má okluzní světlo v obrázku přidávat, odebírat anebo má jít o kombinaci obojího podle vhodnosti umístění. Volba Both potom pomáhala zvýraznit na modelu drobné stíny od detailů a dost napomáhala vzhledu. Bohužel v nové verzi (65 a nevím v kolika verzích před ní, patrně už od té velké překopávky Blenderu) tahle volba z AO zmizela. Nemyslím si, že by ji úplně vynechali, nejspíš bude (jako spousta jiných věcí) přejmenovaná, přesunutá jinam, možná se s ní i jinak pracuje. Nevíte prosím, kde tenhle nástroj teď je? Google mi nepomohl, asi má úplně jiné názvy, tak nevím, co tam zadat...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přidání/odebrání světla v AO
PříspěvekNapsal: čtv úno 14, 2013 10:55 am 
Offline
.....
.....

Registrován: úte čer 28, 2011 8:01 pm
Příspěvky: 421
Nevím přesně, jak fungovala ta možnost both, ale selskym rozumem předpokládám, že se ten AO pass přidal a zároveň přenásobil. To můžeš snadno udělat pomocí kompoziting nodů. Můžeš tak mít i lepší kontrolu nad výsledkem (přidáš další nody a upravíš si ten AO pass podle libosti). Snad to je na tom obrázku srozumitelně vysvětleno.
Pokud si budeš klepat na čelo, proč to je tak složitý, věř, že ti to ve finále může ušetřit spoustu času...


Přílohy:
AO.jpg
AO.jpg [ 125.03 KiB | Zobrazeno 3282 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přidání/odebrání světla v AO
PříspěvekNapsal: čtv úno 14, 2013 11:22 am 
Offline
.......
.......
Uživatelský avatar

Registrován: pát zář 19, 2008 11:11 am
Příspěvky: 1144
Bydliště: Praha
Kosko! Krasny manual.. :) :emo17: ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přidání/odebrání světla v AO
PříspěvekNapsal: čtv úno 14, 2013 7:10 pm 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: stř kvě 26, 2010 11:28 pm
Příspěvky: 392
Bydliště: Mělník
No, manuál je pěkný, děkuju za něj, podle těch okýnek by to mohlo být přesně ono, ale přece jen, nešlo by to nějak bez NOD editoru? Omlouvám se, ale tohle je prostě nad moje síly - kdybych se měl tyhle hrůzy učit, tak mi z toho akorát jebne... :emo23: Takhle prostá věc přece musí jít i nějakým jednodušším způsobem - i když třeba s trochu menší kvalitou, to bych skousl...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přidání/odebrání světla v AO
PříspěvekNapsal: pát úno 15, 2013 12:06 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: pát čer 06, 2008 5:13 pm
Příspěvky: 571
Bydliště: Wallachia (Vsetín)
:emo23:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přidání/odebrání světla v AO
PříspěvekNapsal: sob úno 16, 2013 10:43 am 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: stř kvě 26, 2010 11:28 pm
Příspěvky: 392
Bydliště: Mělník
Nj... :emo23: :-) A opravdu to nejde udělat nějak, aby to zvládl i člověk bez diplomu z informatiky?
Tak se asi zatím spokojím s tím, že dám v AO multiply místo addu a doladím to světly...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přidání/odebrání světla v AO
PříspěvekNapsal: sob úno 16, 2013 10:51 am 
Offline
.....
.....

Registrován: úte čer 28, 2011 8:01 pm
Příspěvky: 421
sorry za ten output. Přišlo mi to jako samozřejmost, tak jsem to do toho screenshotu nedal. Jde o to, že vždycky musíš napojit poslední nod do nodu Composite (najdeš ho pod Add : Output : Composite), aby ti to fungovalo.

EDIT: Koukám, že jsi tu zprávu změnil :) Jsi na to přišel sám?

Jinak k tý složitosti: Vedu kroužek Blenderu, kam choděj kluci ve věku cca 13-14 let, a taky pochopili, jak ty nody fungujou. Není to o tom, jestli máš diplom z informatiky (ten ani já nemam :), ale musíš trochu chtít ty věci pochopit. Věř, že nody jsou opravdu užitečnej nástroj a čím dřív se je naučíš tím líp pro tebe.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přidání/odebrání světla v AO
PříspěvekNapsal: sob úno 16, 2013 6:43 pm 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: stř kvě 26, 2010 11:28 pm
Příspěvky: 392
Bydliště: Mělník
Jj, dík za radu... Já jsem tam právě cpal všechny možné nody z nabídky Output a spojoval to tak i onak, ale bez výsledku... :-(
EDIT: Právě naopak - byl jsem tak nasranej, že jsem plival žluč na všecky strany a když jsem vychladnul a dostal zase rozum, tak jsem ty kecy zlikvidoval. Snad to bylo dost rychle, aby to nestačil nikdo číst... :-)
Jinak NOD editoru asi fakt na chuť nepřijdu. Přijde mi, že na každou blbost tam musíš pospojovat milióny bodů, pokaždé úplně jinak, bez zjevného řádu a logiky (nebo s tak komplikovaným řádem, že je to pro mě totéž) a v zásadě jen kvůli věcem, co jdou udělat i jinak a snadněji. Pokud ovšem tvůrci ty jednodušší nástroje nezlikvidují, za což bych jim nakopal kostrč... :bomb:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přidání/odebrání světla v AO
PříspěvekNapsal: pon úno 18, 2013 10:47 am 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: pát čer 06, 2008 5:13 pm
Příspěvky: 571
Bydliště: Wallachia (Vsetín)
Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod :emo17:


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz