Právě je sob pro 15, 2018 7:12 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Monorail
PříspěvekNapsal: čtv říj 11, 2012 9:45 am 
Offline
 ...
 ...

Registrován: stř led 23, 2008 11:35 pm
Příspěvky: 135
Bydliště: Praha
Zdar,
návrh vlaku tzv. maglevu (jezdícího na magnetickém polštáři), tento na modelování velmi jednoduchý typ pojezdu (oproti klasickému železničnímu podvozku) jsem zvolil kvůli lenosti a nedostatku času díky škole. :emo02:
Obrázek Obrázek Obrázek
Pokud náhodou někoho zajímá wire, tak screeny sítě jsou zde:
http://www.turbosquid.com/3d-models/may ... ail/699213

Jinak musím říct, že už mi vážně hodně začíná vadit absence non-proporcional módu při vkládání nového loopu a při edge slidu, jako to bylo v blenderu 2.5x. Nevím, jestli jsem jedinej, kdo takhle modeluje např. lemy kolem skel oken (u starších modelů jsou skla uložena v pryži a u moderních lepených skel tam je taky ten černý lem, který směrem k centru přechází doztracena, takové ty puntíčky, určitě to znáte z aut). A nejsou to jen okna, tam, kde dřív stačilo zvolit správný mód při vkládání loopu, nyní člověk musí složitě po částech slidovat-scalovat 1 loop, pokud ho chce mít v konstantní vzdálenosti od druhého, a nikdy to nebude zcela přesný výsledek, maximálně se můžu limitně blížit ideálu. Pokud to sumarizuju, tak díky tomuhle nedostatku v blenderu 2.6 mi modelování celkově zabere tak o 15% více času oproti modelování v 2.5x. Částečně je to vyváženo některými vylepšení v 2.6x, ale stejně jsem pořád v časové ztrátě.

Bohužel žádný add-on na toto jsem nenašel a doufám jen, že se to někdy vrátí, jinak vážně začnu uvažovat o návratu k blenderu 2.5x.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monorail
PříspěvekNapsal: čtv říj 11, 2012 1:03 pm 
Offline
.....
.....

Registrován: úte čer 28, 2011 8:01 pm
Příspěvky: 421
Zkoušel jsi nástroj inset? Taky doporučuju používat addon LoopTools od Crouche.
K tomu modelu: vypadá to docela hezky, ale proporce jsou uplně mimo. Takovej vlak by byl velkej jako kráva, to tvoje vypadá jako nějaká čínská tramvaj (viz tloušťka předních sloupků). Celkově jsou poměry věcí zvláštní - např. sedačka řidiče versus dveře pro cestující atd.
Taky ty konstrukce jsou hrozně papírový -vlak je několikatunový monstrum, což z tvého modelu není moc cítit...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monorail
PříspěvekNapsal: čtv říj 11, 2012 3:52 pm 
Offline
 ...
 ...

Registrován: stř led 23, 2008 11:35 pm
Příspěvky: 135
Bydliště: Praha
Díky za reakci, no je pravda, že ten tenký čelní sloupek a obrovské čelní sklo jsou u rychlovlaku asi blbost a tuhost takovéto konstrukce by asi byla nic moc, ale přiznám se, že jsem při návrhu nad tím takhle "inženýrsky" nepřemýšlel, takže pokud si to někdo stáhne, ať si z toho klidně tu tramvaj udělá. Možná ten dojem papírovosti i částečně vytváří absence interiéru (kromě kokpitu), což nevím, jestli ještě budu dodělávat. Ale aspoň tu sedačku bych mohl zmenšit.
Jinak teď jsem trochu v presu, tak určitě potom vyzkouším ty nástroje, co radíš.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monorail
PříspěvekNapsal: čtv říj 11, 2012 7:55 pm 
Offline
 ...
 ...
Uživatelský avatar

Registrován: pát črc 13, 2012 7:16 pm
Příspěvky: 182
Bydliště: Žilina
Prípadne si môžeš ten add-on naprogramovať sám a nemusíš prechádzať do blenderu 2.5x. :banana: :banana: :banana:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monorail
PříspěvekNapsal: pát říj 12, 2012 9:17 am 
Offline
 ...
 ...

Registrován: stř led 23, 2008 11:35 pm
Příspěvky: 135
Bydliště: Praha
To bych asi jako student informatiky měl, ale použiju obvyklou výmluvu, že python jsme ještě nebrali :lol:
Ale až bude víc času, tak třeba...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monorail
PříspěvekNapsal: pát říj 12, 2012 10:44 am 
Offline
.....
.....

Registrován: úte čer 28, 2011 8:01 pm
Příspěvky: 421
Jako student bys měl studovat a ne se vymlouvat :emo26: :emo25:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monorail
PříspěvekNapsal: pát říj 12, 2012 11:49 am 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: pát čer 06, 2008 5:13 pm
Příspěvky: 571
Bydliště: Wallachia (Vsetín)
Co místo plků, mluvit k tématu? :?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monorail
PříspěvekNapsal: pát říj 12, 2012 1:44 pm 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 17, 2009 2:29 pm
Příspěvky: 251
Bydliště: Desná
Ten nástroj o kterém mluvíš už je znovu v trunku ve verzi 2.64.
Když přidáš nový loop, nebo posouváš stávající, stačí stisknout klávesu "E" a graficky to znázorní k jaké hraně se to má rovnoměrně přibližovat. Pokud bys chtěl změnit směr, tak pro to je klávesa "F".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monorail
PříspěvekNapsal: sob říj 13, 2012 1:35 am 
Offline
.............
.............
Uživatelský avatar

Registrován: ned srp 14, 2005 2:04 pm
Příspěvky: 2372
Bydliště: Klatovsko/Praha
Ahoj koukám na model a je špatně....
koukal si vůbec na princip maglevu? tvůj vlak by nemohl fungovat alespoň by se nepohyboval tak rychle...
Pryncip maglevu funguje na rozloženém alektrickém motoru na pás (cívky a magnety), s tím že musíš mít protikus po celé dálce soupravy nejen ja malých částech, prosím dohledej si k tomu podklady na wikipedii a oprav model...

http://www.svazdopravy.cz/html/cz/maglev.html

tady mas pekny podklad a máš tam i popsánou funkci a principy

každopádně tvé řešení je nefunkční protože několik magnetických článků by nerzpohybovalo a hlavně neudrželo celou soupravu na magnetickém polštáři...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz