Právě je čtv dub 19, 2018 3:20 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: PC pro Blender
PříspěvekNapsal: pon zář 09, 2013 5:28 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: stř pro 14, 2005 5:06 pm
Příspěvky: 488
Bydliště: Praha
Budeme sestatovat novy PC na Blender s rozumnym pomerem cena/vykon.
Nejdriv mam dotaz, jestli ma cenu koupovat windows 8. Mame tu retail krabici windows 7 a PC se bude vymenovat, tak nevim jestli ma cenu utracet za windows 8...
Na PC se bude primarne Blenderovat.
Nevim jak to s procesorem, ale zda se mi divny kupovat i7 s grafickym jadrem a chladicem, kterej se stejne bude menit, tak zvazuju xeon - je to rozumna varianta i na klasicky PC? takovy ktery se bude denne vypinat a zapinat a obcas bude treba spustit nejakou aplikaci (hru)...
zaujal me tenhle: http://www.czc.cz/intel-xeon-e3-1230v3/130473/produkt
chladic pak treba ten: http://www.czc.cz/noctua-nh-u9b-se2/71487/produkt
deska: http://www.czc.cz/gigabyte-ga-b85m-d3h- ... 74/produkt
pamet: http://www.czc.cz/kingston-hyperx-10th- ... 34/produkt
disky: http://www.czc.cz/kingston-ssdnow-kc300 ... 13/produkt a http://www.czc.cz/seagate-pipeline-hd-1 ... 33/produkt
grafika asi tato: http://www.czc.cz/gigabyte-gtx-780-wind ... 80/produkt
mechanika: http://www.czc.cz/lg-gh24ns95-cerna-bulk/118733/produkt
zdroj: http://www.czc.cz/be-quiet-straight-pow ... 04/produkt
skrin: http://www.czc.cz/lian-li-pc-9nb-cerna/127902/produkt

budu moc rad za rady, jestli je to rozumna sestava, pripadne co zmenit


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC pro Blender
PříspěvekNapsal: úte zář 10, 2013 9:57 am 
Offline
.....
.....

Registrován: úte čer 28, 2011 8:01 pm
Příspěvky: 420
Nejsem odborník přes harware, ale pár věcí bych měl:

1. Jestli win7 nebo 8: Podle mě nemá cenu platit za osmičky, když máš sedmičky zaplacený. Ty systémy jsou dost podobný, uživatelský rozhraní maj lepší win7, líp se s nima pracuje. Na 8 by sis musel asi docela zvykat a některý věci tam jsou vyřešený dost divně. Sám jsem si nechal na PC win7 přestože mam možnost zdarma upgradovat.

2. K hardwaru mam jen jednu připomínku. Osobně bych asi volil operační pamět 32 GB místo 16. A taky když už kupuješ takhle drahou grafiku, tak bych raději sáhnul po nějaký s větší pamětí. Je to dost nepříjemný, když musíš renderovat přes cpu jen proto, že se ti scéna na grafiku nevejde. Ale je otázka, jestli kvůli tomu kupovat starší generaci karty nebo si počkat, až se budou prodávat ty 780 s větší pamětí. A nebo si připlatit za Titana? :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC pro Blender
PříspěvekNapsal: úte zář 10, 2013 11:34 am 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: stř pro 14, 2005 5:06 pm
Příspěvky: 488
Bydliště: Praha
diky za tipy :-) necham si teda windows 7, je fakt, ze mi na nich nic nechybi a fungujou ok.
vetsi ramku asi poridime, ale titan uz je precijenom strasna cena, vyplati se to? neni uz lepsi a levnejsi koupit treba dve starsi grafiky? treba 2x GTX680?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC pro Blender
PříspěvekNapsal: úte zář 10, 2013 2:23 pm 
Offline
.....
.....

Registrován: úte čer 28, 2011 8:01 pm
Příspěvky: 420
Je pravda, že ten Titan je hodně drahej, ale zas má 6GB ramky, což je docela fajn, protože pokud budeš používat kvalitnější textury ve větším rozlišení, tak ti to zabere hrozně paměti. Taky displacement je paměťově náročnej a pak i takový efekty jako motion blur.
Koukal jsem na testy výkonu těch tří karet:
http://www.tomshardware.com/reviews/gef ... 16-26.html

Plyne z nich, že Titan je skoro dvakrát rychlejší v cycles než 680/780 a mezi těma osmdesátkama zas takovej rozdíl není. Takže bych asi buďto šel do titana nebo do jedný 680 s 4GB paměti:
http://www.czc.cz/zotac-gtx-680-4gb-ass ... _Game_Pack

Ta 680 má bezkonkurenční poměr cena výkon. Takže bych koupil tu s tim, že třeba časem můžeš koupit druhou kartu. Každopádně počítej s tím, že když používáš dvě karty zároveň na rendering tak stejně můžeš využít maximálně velikost paměti tý slabší karty.

A nebo ještě počkat na 780 s větší pamětí, ale je otázka, kdy se dostane na trh.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC pro Blender
PříspěvekNapsal: úte zář 10, 2013 2:52 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: stř pro 14, 2005 5:06 pm
Příspěvky: 488
Bydliště: Praha
diky moc za rady ;)
ten vykon titanu teda vypada fakt pekne. ale dalsi vec, co me odrazuje je chladic. posledne sem mel grafiku s podobnym chladicem (jeden vetracek) a strasne se to prehrivalo a musel sem kupovat novej chladic. a koukal sem, ze bezne se ani lepsi chladice na titan nedelaj. tak nevim, jestli by to vubec titan zvladnul takovou zatez - pokud bych treba renderoval nekolik desitek hodin v kuse na plnej vykon.
ale asi pujdem do ty gtx680, ona ani tahle karta se neda oznacit zrovna za levnou :))


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC pro Blender
PříspěvekNapsal: úte zář 10, 2013 3:17 pm 
Offline
.....
.....

Registrován: úte čer 28, 2011 8:01 pm
Příspěvky: 420
Já mam gtx 560 od zotacu s jednim větráčkem a problém s chlazením nemám. Když jsem ji vybíral, tak jsem koukal na recenze karet od jinejch výrobců, který používaj dva větráčky, ale rozdíl v teplotách byl minimální. Řekl bych, že záleží spíš na konstrukci chladiče než na počtu větráčků. Rozdíl možná bude v hlučnosti.

Každopádně ta 680 je podle mě dobrá volba.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC pro Blender
PříspěvekNapsal: úte zář 10, 2013 4:34 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: stř pro 14, 2005 5:06 pm
Příspěvky: 488
Bydliště: Praha
ona prave ta konstrukce chladice vypada stejne jako na karte, ktera se mi fakt prehrivala. asi dam fakt prednost 680ce,
diky za rady :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC pro Blender
PříspěvekNapsal: stř zář 11, 2013 7:56 pm 
Offline
.............
.............
Uživatelský avatar

Registrován: ned srp 14, 2005 2:04 pm
Příspěvky: 2372
Bydliště: Klatovsko/Praha
Ahoj,
hodil sme na to očko a celkem mě polil pot z té desky.... :emo15:

opravdu chces brát levnou desku a vse ostatni drahe?

100% když chceš xeon vem lepší desku!! neprohloupíš a vyhneš se i tomu že by ti tam ten proceser nefungoval (horší napájení atd.)
doporučuju levnějšího bratříčka od sebrthota:
http://www.czc.cz/asus-gryphon-z87-inte ... qqijggj6kf

s ramkou bych si nedelal starosti, klidne vem 16Gb a kdyz budes renderovat casteji pres internal kup jeste 16Gb, stejne budes pouzivat spis cycles kterej je zavislej na velikosti ram grafiky....

prostuduj tabulku nize:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... 3OGc#gid=0

jedina poucka je jen aby si nechodil pod 4GB na grafice ;)
ohledne 7 rady Gforce bych pockal jsou to jen precislovane 6 rady.... tak ze bud pockej po vanocich nebo kup starsi nejvykonejsi model coz muzu jen souhlasi s markem ze 680 je ted lepsi volba jak to co jsi si vybral

no a posledni vyhradu mam asi ke zdroji, no name bych po nekolika zkusenostech nikdy nebral :(
zdroj bych vzal od Seasonicu, posledni vyrobce ktery se nezprahl s zadnym s no name vyrobcem nebo shitem....
doporucoval bych jeden z techto:
http://www.czc.cz/seasonic-ss-650rm-650 ... ki2651udc4
http://www.czc.cz/seasonic-x-650-ss650k ... ki2651udc4


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC pro Blender
PříspěvekNapsal: stř zář 11, 2013 8:22 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: stř pro 14, 2005 5:06 pm
Příspěvky: 488
Bydliště: Praha
diky moc, desku koupim teda lepsi,
grafiku teda asi 680ku a zdroj asi ten seasonic. i kdyz ten co sem vybral ma nulovou poruchovost a certifikace 80 plus gold, tak by snad nemel bejt spatnej :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC pro Blender
PříspěvekNapsal: stř zář 11, 2013 8:51 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: stř pro 14, 2005 5:06 pm
Příspěvky: 488
Bydliště: Praha
jeste sem se chtel zeptat, jestli sou ty benchmarky na tomshardware realny?
protoze podle ty tabulky to vypada, ze je titan skoro 3x rychlejsi nez 680. to by pak ten titan vychazel pro renderovani v cycles pomerem cena/vykon asi dokonce i lip.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC pro Blender
PříspěvekNapsal: stř zář 11, 2013 10:09 pm 
Offline
.....
.....

Registrován: úte čer 28, 2011 8:01 pm
Příspěvky: 420
joxer píše:
jeste sem se chtel zeptat, jestli sou ty benchmarky na tomshardware realny?
protoze podle ty tabulky to vypada, ze je titan skoro 3x rychlejsi nez 680. to by pak ten titan vychazel pro renderovani v cycles pomerem cena/vykon asi dokonce i lip.


těžko říct, každopádně jsou dost zastaralý. Zkoušel jsem to dohledat a našel jsem, že ve verzi Blenderu 2.68 dokáže ten Titan renderovat tu scénu za cca 30s, ale nevim, jak je na tom ta 680. Tipnul bych u ní tak 45s - 50s, ale to je jenom můj odhad, kterej není podloženej žádnym testem. Možná budou nějaký výsledky na blenderartist.org, ale ta stránka teďka nefunguje, tak se to nedá zjistit. Rozhodně ale není 680 3x pomalejší. Maximálně 2x ale spíš míň...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC pro Blender
PříspěvekNapsal: sob bře 04, 2017 12:18 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: stř pro 14, 2005 5:06 pm
Příspěvky: 488
Bydliště: Praha
zdravim, vim, ze reaguju na 3 a pul roku stary tema. ale pouzivame porad tento pc (bez upgradu)
(Intel Xeon E3-1230V3, 16gb ram, gtx 780).
chceme urcite novou grafiku (asi gtx 1080). chtel bych se zeptat na tipy - ma smysl do 3,5 roku staryho PC kupovat uplne novou grafiku? bude pri praci v blenderu vyrazne znat, kdyz sestavime uplne novy PC?
diky :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC pro Blender
PříspěvekNapsal: sob bře 04, 2017 7:49 pm 
Offline
.....
.....

Registrován: úte čer 28, 2011 8:01 pm
Příspěvky: 420
Kupovat do 3,5 roku starého pc novou grafiku smysl má, ale hodně záleží na tom, k čemu ji využíváš. Osobně mám v PC dvě gtx 970 a taky pomalu začínám uvažovat o upgradu. Osobně ale neuvažuju o té 1080, protože ten rozdíl ve výkonu není výrazný. Zrovna vychází 1080Ti s 11GB VRAM a měla by být za slušnou cenu cca 22 000,-. Ten nárust výkonu by mohl být už celkem znatelný, ale počkám si na testy.

Novej počítač bych nestavěl. Pokud renderuješ přes grafiku a ne přes procesor, tak ten stavájící na všechno ostatní dostačuje. Otázka je operační paměť - já velmi často překračuju 16GB a občas narážím i na mých stávajících 32GB, ale pokud neděláš věci náročný na paměť, tak je upgrade zbytečnej.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC pro Blender
PříspěvekNapsal: ned bře 05, 2017 1:24 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: stř pro 14, 2005 5:06 pm
Příspěvky: 488
Bydliště: Praha
diky moc za rady. zatim jsme nepotrebovali vic nez 16gb ramky, co ale nestaci je pamet na gtx 780.
ta 1080 ti vypada hodne zajimave, urcite to zvazime.
o novym pc uvazujem hlavne proto, ze ja mam obavy, aby v takhle starym pc nezacly odchazet komponenty. ono kdyz koupime tu gtx 1080ti, tak pocitam, ze by pc takhle mohl dalsi 3-4 roky vydrzet bez upragdu, a to uz pak bude slusne starej pc :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC pro Blender
PříspěvekNapsal: ned bře 05, 2017 7:16 pm 
Offline
.....
.....

Registrován: úte čer 28, 2011 8:01 pm
Příspěvky: 420
7 let starý počítač je pořád ještě mladíček, pokud máš kvalitní dobře větranou skříň a neprovozuješ ty komponenty na nějakých extrémních teplotách. Jestli ti něco odejde, tak to snadno můžeš nahradit. Jediné, na co bych si dal velkej pozor jsou hard disky. Čím je disk starší, tím je náchylnější k různým chybám a riziko ztráty dat je větší. Takže důležitá data pravidelně zálohovat a disky ideálně zrcadlit. Dobré je mít NAS, nějakou cloudovou zálohu atd. Prostě čím víc způsobů zálohy dat, tím lépe :).


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz