Právě je pon pro 10, 2018 1:51 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: stř bře 31, 2010 7:30 am 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: stř zář 08, 2004 7:18 pm
Příspěvky: 788
Bydliště: Plzeň
Forseti píše:
zkoušel jsem tomu taky měnit vlastníka na michal (já) ale nějak se mi to nedaří.

Vlastníka změníš jedině jako root. Pokud to ale je fs, který nemá pořádnou podporu pro oprávnění (FAT, NTFS) tak se ti to nepovede.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: stř bře 31, 2010 1:15 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: pát srp 31, 2007 2:39 pm
Příspěvky: 569
Bydliště: ČR> Frýdek-Místek >Frýdlant n.O.> Pržno
zkoušel jsem to i jako root přes sudo, ale asi to bude tím fs (NTFS), protože to využívám jako uložiště dat a chci k tomu mít přístup i z windows.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2010 11:41 am 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 13, 2004 6:52 am
Příspěvky: 322
Bydliště: hokna
Hoď sem výpis příkazu `mount` a grepni daný filesystem.

ps: sorry za tu čenglištinu...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2010 7:10 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: pát srp 31, 2007 2:39 pm
Příspěvky: 569
Bydliště: ČR> Frýdek-Místek >Frýdlant n.O.> Pržno
lol, nevím jestli to je tím že je apríl či co, ale konzole se mi chová jako rentgen, resp vidím pes ní plochu, ikdyž je mezi nimi ještě okno prohlížeče :-D
Obrázek

myslel si tohle?

michal@forseti:~$ mount | grep /dev/sda4
/dev/sda4 on /home/michal/DATA type fuseblk (rw,nosuid,nodev,allow_other,blksize=4096)

btw dneska jsem zjistil, že blend co jsem si uložil na tenhle disk taky chybí. To je ta podpora ntfs vážně tak špatná, nebo dělám něco blbě?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: sob dub 03, 2010 10:02 am 
Offline
...........
...........
Uživatelský avatar

Registrován: sob zář 18, 2004 4:13 pm
Příspěvky: 1898
Bydliště: Slovensko, Bratislava
Forseti píše:
lol, nevím jestli to je tím že je apríl či co, ale konzole se mi chová jako rentgen, resp vidím pes ní plochu, ikdyž je mezi nimi ještě okno prohlížeče :-D

To je normálne. :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: sob dub 03, 2010 10:08 am 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: stř zář 08, 2004 7:18 pm
Příspěvky: 788
Bydliště: Plzeň
Forseti píše:
lol, nevím jestli to je tím že je apríl či co, ale konzole se mi chová jako rentgen, resp vidím pes ní plochu, ikdyž je mezi nimi ještě okno prohlížeče :-D
Obrázek


To je fake průhlednost. Pokud chceš normální průhlednost (abys viděl co je pod tím) tak musíš zapnout nějaký ten kompozitní bazmek. V tvém případě to bude něco v metacity anebo compiz.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: sob dub 03, 2010 11:45 am 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: pát srp 31, 2007 2:39 pm
Příspěvky: 569
Bydliště: ČR> Frýdek-Místek >Frýdlant n.O.> Pržno
ne mě to je šumák, hlavně bych rád věděl co s tím fs. Mám si radši sehnat něco do windows co podporuje ext4 nebo to jde s tíkm NTFS řešit v linuxu?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: sob dub 03, 2010 12:12 pm 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: stř zář 08, 2004 7:18 pm
Příspěvky: 788
Bydliště: Plzeň
Forseti píše:
ne mě to je šumák, hlavně bych rád věděl co s tím fs. Mám si radši sehnat něco do windows co podporuje ext4 nebo to jde s tíkm NTFS řešit v linuxu?


Jde, skrz NTFS-3G je podpora NTFS v skoro kompletní (šifrování myslím nejde). Pokud to mountuješ hned při startu (což asi jo), tak musíš přenastavit některé parametry v /etc/fstab. IIRC, jsou to umask, gid a uid, ale nejsem si tím jistý, interoperabilitu s Windows jsem nikdy neřešil.

EDIT: Ext4 do win nejspíš ani nedostaneš. Jsou prý nějaké drivery pro ext3, které jsou poměrně nestabilní a občas zničí fs. Ext4 jako ext3 nenamountuješ (což mezi ext2 a ext3 jde), protože používá trochu jiný formát disku (má navíc věci jako extenty atd.).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: úte dub 06, 2010 10:35 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: pát srp 31, 2007 2:39 pm
Příspěvky: 569
Bydliště: ČR> Frýdek-Místek >Frýdlant n.O.> Pržno
už jsem na to přišel kde se ztrácí ty soubory. Za všechno může ten *CENSORED* windows. Po nabootování si kontroluje scandiscem či čímsi podobným a maže pro něj chybné položky.

Právě jsem přišel o celou kolekci SKA-P (krom jednoho alba), a nějaké další věci

Co s tím?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: stř dub 07, 2010 8:52 am 
Offline
666
666
Uživatelský avatar

Registrován: ned čer 27, 2004 5:34 pm
Příspěvky: 968
Bydliště: Prostějov
Forseti píše:
už jsem na to přišel kde se ztrácí ty soubory. Za všechno může ten *CENSORED* windows. Po nabootování si kontroluje scandiscem či čímsi podobným a maže pro něj chybné položky.

Právě jsem přišel o celou kolekci SKA-P (krom jednoho alba), a nějaké další věci

Co s tím?


Neprominu a to že neumíš zacházet s OS nebo máš v PC binec je tvuj problém. Přijít o data chybou OS a je jednou jestli je to Win nebo Linux je náramně jednoduchá věc a na to existuje pouze jeden lék. Zálohovat, zálohovat, zálohovat. :-)

Zkus obnovit data pomocí programu GetDataBack for NTFS. :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: stř dub 07, 2010 12:46 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: pát srp 31, 2007 2:39 pm
Příspěvky: 569
Bydliště: ČR> Frýdek-Místek >Frýdlant n.O.> Pržno
díky za tip, ale nemyslím si že by neuměl zacházet s os (teďka myslím win, s lin to je jiná), co mám počítač tak se mi to ještě nestalo a neztratilo se nic zas tak důležitého (pokud vím).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: stř dub 07, 2010 8:41 pm 
Offline
.........
.........
Uživatelský avatar

Registrován: sob pro 25, 2004 1:45 pm
Příspěvky: 1517
Bydliště: Mělník
Forseti: to jak moc umíš zacházet se systémem(win, lin) je dost dikutabilní...
Běžný uživatel využívá možnosti systému tak z 10-15%.

Pro více informací o daném systému existují vcelku dobré knihy...ať již pro nastavování všeho možného, optimalizace, či operování z příkazové řádky...

Nicméně pokud máš lin na ext4, ve win ten disk neuvidíš...ovšem do win existuje jistá utilita, která to umožňuje...potom budeš viděť v jakémkoli systému všechny disky - jak v lin windowsacké (NTFS, FAT), tak ve win linuxácké (ext3, 4)...

EDIT: ještě dodám, že z lin standartně jsou windowsácké disky vidět a jdou i mountnout, pokud se systémy bitově neliší - 32 bit win a 64 bit lin -> z lin se nejde moutnout do win disků (alespoň mě se to nepovedlo-pokud někdo zná postup, uvítám jej i já)...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: stř dub 07, 2010 10:03 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: pát srp 31, 2007 2:39 pm
Příspěvky: 569
Bydliště: ČR> Frýdek-Místek >Frýdlant n.O.> Pržno
asi blbá otázka, ale proč si nenainstaluješ oba systémy pro stejnou architekturu? chápu že se ti asi oplatí mít 64bitové verze, což může být u win xp asi problém, ale pak bych tam na oboje 32bit verzi, ale to není moje věc, takže ti do toho nebudu kecat.

Genom píše:
Běžný uživatel využívá možnosti systému tak z 10-15%.
Nejsem ten typ co stěží zvládne office a maximálně si otevře prohlížeč. To bych se jinak nepouštěl do Linuxu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: čtv dub 08, 2010 8:00 am 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: stř zář 08, 2004 7:18 pm
Příspěvky: 788
Bydliště: Plzeň
Co se týče té ztráty dat – všechny drivery jsou vytvořeny reverzním inženýrstvím, a tudíž nemůžeš být překvapen když se něco pokazí (přitom paradoxně drivery pro ext na windows jsou na tom prý o dost hůř). Stát by se to nemělo, ale rozhodně to zasluhuje trochu větší ostražitost + samozřejmě zálohování.

Genom píše:
Forseti: to jak moc umíš zacházet se systémem(win, lin) je dost dikutabilní...
Běžný uživatel využívá možnosti systému tak z 10-15%.


Řekl bych, že ta hranice bude ještě o dost níž, možná tak 0,001%. Ani já, a to si troufám říct, že Linux ovládám celkem slušně, nezvládnu z fleku třeba konfiguraci LVM. Stejně tak neznám spoustu parametrů jádra, které se dají nastavovat přes sysctl a kvanta dalších věcí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: pon kvě 03, 2010 4:41 pm 
Offline
....
....

Registrován: pon srp 11, 2008 4:34 pm
Příspěvky: 272
zvyknul jsem si u windows zapínat a vypínat všechny vrstvy středníkem na český klávesnici (hned vedle jedničky na anglický) ale pod ubuntu mi ta klávesa vůbec nefunguje. Nevíte někdo, jak to rozchodit?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz