Právě je sob pro 15, 2018 2:56 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: úte srp 26, 2008 3:41 pm 
Offline
....
....

Registrován: sob bře 15, 2008 2:50 pm
Příspěvky: 244
Bydliště: áno
Zdrawim

Dnes som si z CD spustil ubuntu linux (a po 5tich minútach som rozbehol net). Som s ním velmi spokojný a chcel by som si ho nainštalovať napevno. Viem zhruba ako to urobiť ale mám pár otázok:
1. Kam sa mi nainštaluje linux?
Mám v PC hard disk rozdelený na niekolko partícií (NTFS a jedna je FAT32) a chcel by som vedieť či budem mať na výber, kam linux dám alebo sa mi niekam natiahne automaticky
2. Musím partíciu naformátovať?
V partícii D síce je volné miesto ale sú na nej súbory o ktoré by som nerád prišiel. Takže, môžem si nainštalovať linux na partíciu bez toho aby som ju musel naformátovať?
3. Môžem mat Windows a Linux súčasne bez straty dát?
4. ako nainštalujem software, ktorý nieje v zozname?
O balíčkovacom systéme inštalácií viem. Ale neviem, ako nainštalovať program, ktorý v tom zozname nieje.

P.S. Ked niečo pokašlem, otec ma zabije :shock:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte srp 26, 2008 4:29 pm 
Offline
....
....

Registrován: sob bře 15, 2008 2:50 pm
Příspěvky: 244
Bydliště: áno
Poradil si mi moc a dobre. Naberiem odvahu a nainštalujem to a potom si tam ešte stiahnem nejaké programy (a blender samozrejme). Večer sa ozvem :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: úte srp 26, 2008 6:46 pm 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: stř zář 08, 2004 7:18 pm
Příspěvky: 788
Bydliště: Plzeň
Bigbob píše:
Zdrawim

Dnes som si z CD spustil ubuntu linux (a po 5tich minútach som rozbehol net). Som s ním velmi spokojný a chcel by som si ho nainštalovať napevno. Viem zhruba ako to urobiť ale mám pár otázok:
1. Kam sa mi nainštaluje linux?
Mám v PC hard disk rozdelený na niekolko partícií (NTFS a jedna je FAT32) a chcel by som vedieť či budem mať na výber, kam linux dám alebo sa mi niekam natiahne automaticky
2. Musím partíciu naformátovať?
V partícii D síce je volné miesto ale sú na nej súbory o ktoré by som nerád prišiel. Takže, môžem si nainštalovať linux na partíciu bez toho aby som ju musel naformátovať?
3. Môžem mat Windows a Linux súčasne bez straty dát?
4. ako nainštalujem software, ktorý nieje v zozname?
O balíčkovacom systéme inštalácií viem. Ale neviem, ako nainštalovať program, ktorý v tom zozname nieje.

P.S. Ked niečo pokašlem, otec ma zabije :shock:


1.)Kam vybereš
2.)Jde to i bez formátování, ale není to pro začátečníka
3.)Ano
4.)Ubuntu má balíčků dost, kdyžtak určitě najdeš nějaké neoficiální zdroje. Případně se můžeš časem naučit tvořit balíčky sám.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte srp 26, 2008 9:01 pm 
Offline
....
....

Registrován: sob bře 15, 2008 2:50 pm
Příspěvky: 244
Bydliště: áno
Díky, ale mám k tomu jednu otázečku:

Vybral som jednu partíciu, z ktorej som vmazal všetko dôležité. V inštalácií som sa dostal na krok 4/7. Dal som prerozdelit disk manuálne, vybral som jednu z partícií a klikol som na dalej.. Vyhodilo mi to túto chybovú hlášku: "Nie je určený žiaden koreňový súborový systém. Opravte to z menu rozdeľovania." Ale neviem ako to mám opraviť. :oops:

EDIT: ešte by som potreboval vedieť , aký súborový sstém je pre linu najvhodnejší.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte srp 26, 2008 9:19 pm 
Offline
 ...
 ...
Uživatelský avatar

Registrován: čtv čer 30, 2005 6:39 pm
Příspěvky: 197
Bydliště: Frýdek-Místek
Asi myslíš toto (konkrétně druhý obrázek v této podkapitole).
Jedná se o to, že jsi nevybral pro žádnou particii "/" - to lomítko znamená kořenový adresář. Bez tohoto údaje není instalátor schopen poznat, kam vlastně systém chceš nainstalovat.

Moje rady:
1) Pokud jsi úplný začátečník a chceš linux (ubuntu) vyzkoušet "nanečisto", zkusil bych wubi. Je to takový mezikrok k plnohodnotné instalaci.

2) Pokud přecejen chceš instalovat na nějaký volný oddíl, doporučuji tento oddíl rozdělit alespoň na 2, ale lépe na 3 partišny.
- "/" ... kořenoná (systémová) část
- "/home" ... uživatelská část
- "swap" ... samostatná odkládací část
Uživatelskou část totiž můžeš zachovat při případné reinstalaci.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte srp 26, 2008 11:56 pm 
Offline
....
....

Registrován: sob bře 15, 2008 2:50 pm
Příspěvky: 244
Bydliště: áno
Tak som to skúšal nainštalovať cez wubi ale bohužial pri inštalácií (po dokončení akcie creating image) mi to vyhodilo túto chybovú hlášku:"Nemohlo byŤ pristúpené k CD, prosím, uistitte sa, či ho nepoužívajú iné aplikácie a skúste to znovu." nevyzeralo to, že by to Cd nejaká iná aplikácia používala a nechápem čo tomu môže vadiť to, že neaká iná aplikácie používa to CD. Ked som ten linux skúšal nanečisto, tak sa mi zapáčil, ale s tou inštaláciou je to katastrofa. Alebo som jednoducho taký dement, že nedokážem tým najjednoduhším spôsobom nainštalovať iný OS ako Windows. :shock: :? :x :evil:

P.s. Som zúfalý a akákolvek pomoc sa mi velmi hodí

EDIT 0:59: Nie niesom dement, ale asi za to môže jeden bug:banana:

Tu sa o tom pár ludí bavilo: https://bugs.launchpad.net/wubi/+bug/207137

A tu je príspevok, ktorý ma zachánil pred fyzickou deštrukciou môjho PC :D
"I copied the Ubuntu 8.04 image to a DVD+RW that was finalised using Nero burning ROM and managed to run wubi.exe without problems. It did not work, as above, when recorded to a CDW.
For me, problem solved."

Ospravedlňujem sa týmto za možný spam a ďakujem za všetko.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Linux
PříspěvekNapsal: úte bře 16, 2010 12:04 am 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: pát srp 31, 2007 2:39 pm
Příspěvky: 569
Bydliště: ČR> Frýdek-Místek >Frýdlant n.O.> Pržno
Vlákno o Linuxu už tu bylo tak jsem zbytečně nezakládal nové. Pomalu se zaučuju s Ubuntu 9.10, ale občas mi něco nejde jak bych si zrovna představoval:

  • jak se dá pomocí klávesnice vypínat a zapínat touchpad? Nebo vůbec jak se dá vypnout? Stáhl jsem si nějaký program (Touchpad), ten jej sice na chvilku vypne, ale za chvilku je zase zapnutý. A to tlačítko co používám ve win ani nejde nastavit na nic jiného.
  • ve windows když scrolluju touchpadem a vyjedu přitom prstem z touchpadu tak to scrolluje dál, jde to nějak nastavit i v Linuxu?
  • ve windows když zmáčknu kolečko myši tak mi to posunuje stránku do té strany do které se pohnu směrem od místa kde jsem to kolečko zmáčkl. Jde to nějak nastavit i v Linuxu?
  • Jakš takš jsem si nastavil grub (vlastně GRUB2), ale zajímalo by mě jestli jde nějak nastavit, aby se zobrazovaly jenom poslední 2 jádra Linuxu, vím že si tam můžu napevno určit něco (v souboru 40_default), ale to bych musel při přidávání nového jádra pokaždé měnit. Takže to není to pravé.

Prozatím vše, ale určitě něco přibude.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: stř bře 17, 2010 4:02 pm 
Offline
 ...
 ...
Uživatelský avatar

Registrován: čtv čer 30, 2005 6:39 pm
Příspěvky: 197
Bydliště: Frýdek-Místek
K vypínání touchpadu (trvalému i dočasnému) zde.
Přímo klávesová zkratka tam není, ale při troše snahy a dalšího googlování se té akci (příkazu) dá přiřadit nějaká volná.

Tady je něco k nastavení akcelerace a citlivosti. Nemám to ověřeno, ale snad by to mohlo být ono.

S tím kolečkem myši jsem to moc nepochopil - to má fungovat v celém systému nebo jenom ve webovém browseru?

GRUB(2) - a musíš mít nainstalovány více jak dva kernely?
Já ty staré vetšinou po nějaké době oddinstalovávám - zbytečně zabírají místo. Pokud to ale musí být, určitě se už teď dají najít podrobnější návody.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: stř bře 17, 2010 8:13 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: pát srp 31, 2007 2:39 pm
Příspěvky: 569
Bydliště: ČR> Frýdek-Místek >Frýdlant n.O.> Pržno
Ty návody na ten touchpad jsem viděl, ale asi něco dělám špatně bo mi nějak nechcou fungovat

to s tím kolečkem, když ho ve win zmáčknu tak se objeví takové kurzory jako tady v horní řadě http://ybarthelemy.info/dev/openoffice/screenshots/win_cursors.png s těmi šipkami - akorát jsou myslím černé a podle toho do jakého směru se pohnu od původní pozice tak podle toho se změní kurzor a scrolluje to. Je to rychlejší než točit kolečkem. Ale je to jen taková drobnost. A jo jde to myslím v celém systému (teda tam kde jde scrollovat)

no vidíš, to mě nenapadlo je odinstalovat :emo02:

  • No a zjistil jsem další věc. Nějak mi nejde v Blenderu (2.49a) Emulate numpad. V 2.5 už jde, ale ten ještě není hotový, takže radši jedu na starším. Je možné že to je verzí Blenderu nebo že za to může Karmic Koala a v 2.5 už to je opravené?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: čtv bře 18, 2010 3:52 pm 
Offline
 ...
 ...
Uživatelský avatar

Registrován: čtv čer 30, 2005 6:39 pm
Příspěvky: 197
Bydliště: Frýdek-Místek
Kolečko jde nastavit ve Firefoxu - viz obrázek. V ostatních aplikacích teď nevím.

Já místo automatického skrolování používám kliknutí na kolečko myši spíše s klávesou Alt. V tomto případě lze měnit velikost oken bez nutnosti najíždět na okraje => docela dobrá vlastnost, kterou naopak neumím ve Windows.

S tím "Emulate numpad" ve 2,49a momentálně nevím. Až budu mít více času, můžu se na to mrknout?


Přílohy:
obr_1.jpg
obr_1.jpg [ 77.05 KiB | Zobrazeno 5164 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: čtv bře 18, 2010 9:04 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: pát srp 31, 2007 2:39 pm
Příspěvky: 569
Bydliště: ČR> Frýdek-Místek >Frýdlant n.O.> Pržno
tak já používám Chrome a tam to nejde nastavit, ale myslel jsem přesně tohle, ve win to je právě v systému takže třeba i pdfka obrázky atd.

dík za tip s tím ALTem, dobrá věc, ale ve win jsem o tom taky neslyšel

a na ten Blender kašli, zkusím nahodit 2.49b nebo nějaký starší, btw znáš nějaký repozitář s Blenderem? bo v tom od ubuntu je jenom ta 2.49a


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: čtv bře 18, 2010 9:49 pm 
Offline
 ...
 ...
Uživatelský avatar

Registrován: čtv čer 30, 2005 6:39 pm
Příspěvky: 197
Bydliště: Frýdek-Místek
Zvláštní repozitář nepoužívám.
Nejčerstvější hotový blender stahuju přímo ze stránek blender.org jako *.tar.bz2 balík a pak spouštím přímo tu binárku.
Na kompilaci a event. balíčkování SVN verzí jsou tady jiní guruové, že ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: úte bře 23, 2010 7:56 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: pát srp 31, 2007 2:39 pm
Příspěvky: 569
Bydliště: ČR> Frýdek-Místek >Frýdlant n.O.> Pržno
Tak a je tu další problém, nějak se mi zprasil(ztratily se data, když to otevřu tak se mě to zeptá s jakým kodováním to má být a jak se to otevře tak tam jsou akorát 2 řádky o kodování, a pdfko co jsem měl z toho vygenerované nejde vůbec otevřít a chová se stejně jako to odt) jeden dokument z OO.org ani nevím proč, ale teďka ho ani nemžu smazat, píše to No such file or directory, ale v Nautilu i terminálu ho vidím, zkoušel jsem to zamzat i jako admin a nic. Co s tím?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: pon bře 29, 2010 10:37 pm 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 13, 2004 6:52 am
Příspěvky: 322
Bydliště: hokna
Forseti píše:
... btw znáš nějaký repozitář s Blenderem? bo v tom od ubuntu je jenom ta 2.49a

Mrkni na repozitář přímo na blender.org.
Jsou zde univerzální binárky, které stačí pouze rozbalit a zkopírovat kam budeš chtít ($HOME/bin; /usr/local/bin; etc....)

ps: můžeš přihodit výpis adresáře, kde dany ODF máš?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: inštalácia linuxu a softwareu
PříspěvekNapsal: úte bře 30, 2010 7:59 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: pát srp 31, 2007 2:39 pm
Příspěvky: 569
Bydliště: ČR> Frýdek-Místek >Frýdlant n.O.> Pržno
Citace:
michal@forseti:~/DATA/Dokumenty/VSB/UdKT$ ls -l
celkem 7601
-rwxrwxrwx 2 root root 220672 2010-02-10 21:14 bezpe_nost_v_laborato_i_new.ppt
-rwxrwxrwx 2 root root 213504 2010-02-10 21:15 cviceni_1a_new.ppt
-rwxrwxrwx 2 root root 253440 2010-02-15 07:34 cviceni_2_new.ppt
-rwxrwxrwx 2 root root 235196 2010-02-10 21:26 cviceni_3a_new.odt
-rwxrwxrwx 2 root root 1587712 2010-02-28 21:59 cviceni_3_postup_new.ppt
-rwxrwxrwx 2 root root 121327 2010-02-10 21:13 harmnogram_2010.pdf
-rwxrwxrwx 2 root root 286208 2010-02-10 21:15 Hodnoceni_v_predmetu_new.ppt
-rwxrwxrwx 2 root root 525126 2010-03-13 11:10 MetodikaPr1.pdf
-rwxrwxrwx 2 root root 156 2010-02-08 08:14 otazky ke zk..txt
-rwxrwxrwx 2 root root 291728 2010-02-10 21:14 Prednaska_1.pdf
-rwxrwxrwx 2 root root 573141 2010-02-15 07:21 Prednaska_2.pdf
-rwxrwxrwx 2 root root 2036583 2010-02-22 07:38 Prednaska_3.pdf
-rwxrwxrwx 2 root root 178393 2010-02-22 07:41 Prednaska_4.pdf
-rwxrwxrwx 2 root root 74466 2006-05-25 06:33 Prednaska_5.pdf
-rwxrwxrwx 2 root root 8612 2006-05-25 06:33 Prednaska_6.pdf
-rwxrwxrwx 2 root root 15360 2006-05-25 06:33 Prednaska_7.pdf
-rwxrwxrwx 2 root root 167424 2010-02-10 21:16 projekt1a_new.ppt
-rwxrwxrwx 2 root root 235006 2010-03-24 18:16 Projekt 1.odt
-rwxrwxrwx 2 root root 180518 2010-02-10 21:19 Sablona_Projekt_1_new.pdf
-rwxrwxrwx 2 root root 44168 2010-03-13 16:31 schema - project1.odg
-rwxrwxrwx 2 root root 31843 2010-03-13 16:38 schema - project1.svg
-rwxrwxrwx 1 root root 128935 2009-04-23 19:49 sla463.pdf
-rwxrwxrwx 1 root root 139705 2010-03-23 20:10 test.pdf
-rwxrwxrwx 1 root root 61 2009-09-04 12:32 test 1.odt
-rwxrwxrwx 2 root root 536 2010-02-06 13:37 test 1.pdf
-rwxrwxrwx 1 root root 181368 2010-03-24 18:17 vas326.pdf
zkoušel jsem tomu taky měnit vlastníka na michal (já) ale nějak se mi to nedaří.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz