Právě je čtv čer 21, 2018 1:59 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Minimální požadavky na grafárnu
PříspěvekNapsal: pon čer 30, 2008 7:33 pm 
Offline
..
..

Registrován: stř led 23, 2008 7:34 pm
Příspěvky: 68
Nějakou dobu jsem na Blender sice nešáhl, ale teď vybírám nový notebook a Blender je jedna z věcí, co chci, aby tam běžely dobře.

Nejradši bych se vešel do 15000 Kč, což by při současné úrovni čínské měny (USD) neměl být problém. Určitě půjdu do dvoujádra a aspoň 2 GB RAM s možností rozšíření, zkrátka současný notebookový standard. Jediný, nad čím ještě váhám, je grafická karta. V mnoha modelech je Intel GMA 950, který nemá hardwarovou podporu T&L.

(btw. našel jsem bezva přehled mobilních grafických karet: http://www.notebookcheck.net/Mobile-Gra ... 844.0.html )

Na druhou stranu, chci se věnovat spíše low/mid-poly, takže by vytížení CPU nemuselo být až tak citelné. Jaké máte zkušenosti s prací na kombinacích shitová grafárna + slušný zbytek?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon čer 30, 2008 7:53 pm 
Offline
.............
.............
Uživatelský avatar

Registrován: ned srp 14, 2005 2:04 pm
Příspěvky: 2372
Bydliště: Klatovsko/Praha
pokud chces mit v tomhle ohledu po problemech je jasna volba Nvidie :) na Ati se hodne casto stava ze blender nefunguje a to jak na klasickych kartach tak na bookovskych :wink: tudis musim doporucit Nvidii, o intelu se neda vubec hovorit :roll: intelovska grafika je v mnoha ohledech rada ze vubec spracuje HD video :roll: jen si me trochu vyvedl z miry tim jak pocitas s USDckem to chces kupovat book v zahranici??


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte črc 01, 2008 4:44 am 
Offline
..
..

Registrován: stř led 23, 2008 7:34 pm
Příspěvky: 68
Kupovat budu v ČR, ale na místní ceny má USD velký vliv. Když koukám třeba na Alzu nebo CZC, tak ty notebooky, které mě zaujaly cenou, většinou nemívají skladem, nebo maximálně 1-2 kusy. Tzn. že můžou koncovou cenu víc přizpůsobovat podle své aktuální nákupní ceny, jejíž vývoj do jisté míry kopíruje vývoj USD.

Třeba tenhle Lenovo N200 mi přijde poměrem cena/výkon docela fajn: http://www.czechcomputer.cz/product_doc ... DBD62.html

Grafiku to má sice Intel, ale GMA X3100, která na tom je snad o něco líp: http://www.notebookcheck.net/Intel-Grap ... 176.0.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte črc 01, 2008 1:35 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: stř pro 14, 2005 5:06 pm
Příspěvky: 488
Bydliště: Praha
ja osobne kdybych si dal limit 15 tisic kc, tak bych sel ted asi do tohohle: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=54043 , je tam core2duo , 2gb ram a grafika geforce8600, coz je na notebooka podle me hodne slusny :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte črc 01, 2008 2:10 pm 
Offline
 ...
 ...
Uživatelský avatar

Registrován: čtv čer 30, 2005 6:39 pm
Příspěvky: 197
Bydliště: Frýdek-Místek
Od několika nezávislých zdrojů jsem slyšel: Acer nebrat! Hodně poruchový ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte črc 01, 2008 3:23 pm 
Offline
.............
.............
Uživatelský avatar

Registrován: ned srp 14, 2005 2:04 pm
Příspěvky: 2372
Bydliště: Klatovsko/Praha
tpelc: to mas sice pravdu ze je Acer hodne poruchovej ale to co ma Acer v 15 000 limitu nema nikdo to je ten problem tydle booky u jinejch firem stoji radove o nekolik tisic vic :roll: tak ze todle bude slozita otazka, a je sice hezky ze se rikaz jsou nespolehlivy ale to same co se ti stane s Acerem se ti muze stat s jakymkoli jinym bookem


LLook: heh Intelackou grafiku fakt neber :roll: dyt na tom pak nespustis ani unreal 2004 takovy problemy sou s tema intelackyma grafikama, fakt intela GPU jen do kanclu :wink: neomezuj s ejen na alzu a czc

www.MDplzen.cz
www.abacus.cz
www.100mega.cz

ocihni to i tady mdcko je obvikle drazsi :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte črc 01, 2008 3:42 pm 
Offline
..
..
Uživatelský avatar

Registrován: pon bře 10, 2008 6:42 pm
Příspěvky: 43
Bydliště: Slovensko/Bratislava
Taktiez by som si sustredil aj na vyber monitora (nemyslim velkost ale kvalitu) ktory je v danom booku. Nemal som moznost vecsieho porovnania, ale pracujem na starom IBM-T41 a obcasne na novsom (tiez ma sice cca 1,5 roka, takze teraz to uz moze byt niekde inde) acer zo 17" displayom, ale ten rozdiel je neporovnatelny, Acer mi pride fakt na grc ked to porovnam.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte črc 01, 2008 5:19 pm 
Offline
..
..

Registrován: stř led 23, 2008 7:34 pm
Příspěvky: 68
Ten Acer nemá Windows, to je dalších 2250 Kč. Ještě by se to dalo, můj limit je spíše orientační - můžu zaplatit víc, ale moc se mi nechce. Jenže když to srovnám, oproti tomu Lenovu by mě to vyšlo o víc než 2k dráž a jediná výhoda by za to byla ta grafická karta. Navíc je to Acer...

Unreal 2004 spouštět nechci, o kartě přemýšlím jenom kvůli Blenderu. Proto nemůžu vycházet z klasických benchmarků typu "FPS v nějaké hře" nebo 3dmark, kde se testuje rychlost výpočtů, které Blender nikdy využívat nebude...

Z těch značek, kterým se podle mě dá jakž takž věřit, nacházím dobré ceny tak u Lenova a HP. Akorát obvykle s nějakou nic moc grafikou jako ty Intely, ATi nebo GeForce Go7150M (podle benchmarků ještě horší než Intel X3100, ale jak jsem psal - ty benchmarky jsou mi vcelku k ničemu).

Zatím mám jasno v tom, že ATI za žádnou cenu. Co se týká toho Intelu, hledám také na Blenderartist a dalších fórech. Zatím nacházím spíše neurčité informace typu "hrozně se to vleče" nebo "funguje to bez problémů". Asi bude hodně záležet na tom, co člověk s Blenderem dělá, kolik blbostí mu běží v pozadí apod.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte črc 01, 2008 9:02 pm 
Offline
.............
.............
Uživatelský avatar

Registrován: ned srp 14, 2005 2:04 pm
Příspěvky: 2372
Bydliště: Klatovsko/Praha
prosim te mrkni se na www.PCtuning.cz je tam dobrej clanek o tech zatracene pro tebe debilnich grafikach od Ati nevim ale nezatracoval bych je a hoodne dobry porovnani vuci Intelackejm sestavam :) ala cor a Intel 3100


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř črc 02, 2008 6:10 am 
Offline
..
..

Registrován: stř led 23, 2008 7:34 pm
Příspěvky: 68
ATI možná nejsou špatný, ale hodněkrát už jsem četl, že s některými ATI nešel Blender. Na PCTunning všechno srovnávají jenom podle výkonu v hrách, případně výkonu nejnovějších Direct3D vychytávek...

Chtěl jsem si povzdychnout, že nejsou žádné benchmarky přímo s Blenderem... Teď jsem jeden našel, od tvůrců Velkého tlustého králíka: http://www.bigbuckbunny.org/index.php/m ... enchmarks/

Teď ještě, aby to někdo vyzkoušel s tou GMA X3100...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř črc 02, 2008 10:13 am 
Offline
...........
...........
Uživatelský avatar

Registrován: sob zář 18, 2004 4:13 pm
Příspěvky: 1898
Bydliště: Slovensko, Bratislava
Táto téma sa mi celkom hodí.
Tiež idem kupovať notebook a tiež mám problém do akej značky a grafickej ísť. Samozrejme grafika NVidia, ale nieje grafika ako grafika.
Napríklad o koľko je horšia grafika so zdielateľnov pamäťov, alebo kolko pamäte by mala mať najmenej.
Dalej značka. Odporúčajú mi IBM, HP, Fujistu Siemens.
Zaujal ma napríklad tento http://www.alza.sk/SK/ibm-lenovo-thinkp ... d87025.htm len tá grafická sa mi nezdá...

Dalej pokukujem po značke MSI. Podľa mňa super parametre za super cenu. napr - http://www.alza.sk/SK/msi-gx700px-097cz-d88872.htm

Ale počul som že MSI radšej nie.

Rozpočet mám 30 000 -+ 4 000. Na české to dáva okolo 23 000

Budem ho potrebovať pre programovanie a samozrejme Blender.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř črc 02, 2008 3:50 pm 
Offline
..
..

Registrován: stř led 23, 2008 7:34 pm
Příspěvky: 68
Tak jsem se ještě trochu probíral komentáři k tomu benchmarku a našel jsem tři zkoušky s Intel GMA 950:

Komentář #7:
ASUS F2, Celeron M440 @ 1.86GHz, 512 MB, WinXP, 1024x718
gl : 4.6278 fps
render : 37.43 sec

Co dodat. Blbej procesor, blbá karta, málo paměti...

Komentář #11:
Dell Inspiron E1505, Core Duo @ 1.6 GHz, 2 GB, WinXP, 1680x989
gl : 11.6268 fps
render : 15.52 sec

(Současná verze Dell Inspiron E1505 obsahuje GMA 950, takže předpokládám, že byla i v tomhle.)

Komentář #50:
MacBook, Core Duo @ 1.83, 2 GB, OS X, rozlišení nejspíš 1280x800
gl : 5.9857 fps
render : 15.91 sec

(Podle procesoru první generace MacBooků -> GMA 950.)

Podle toho to vypadá, že GMA 950 bude zhruba na hranici použitelnosti. Bohužel pro GMA X3100 asi ještě tenhle test nikdo neudělal :-( , ale měl by podle mě dopadnout mnohem lépe, díky podpoře T&L.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř črc 02, 2008 4:12 pm 
Offline
.......
.......
Uživatelský avatar

Registrován: pon lis 14, 2005 8:13 pm
Příspěvky: 1017
Bydliště: Plzeň
jen mala poznamka ode me.. to ze je na ty karty udelany benchmark neznamena ze vse bezi tak jak ma.. spousta ATI i Intel karet ma s blendrem problemy, napriklad spatne zobrazuje ikonky apod. a to z benchamrku nevyctes..


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř črc 02, 2008 4:31 pm 
Offline
.............
.............
Uživatelský avatar

Registrován: ned srp 14, 2005 2:04 pm
Příspěvky: 2372
Bydliště: Klatovsko/Praha
Sagi: presne ale zase pokud chces aspon trosku nejakej vykon sahnes po Ati

LLook: tim vykonem chci rict pokud se chces hnout aspon v nejaky vetsi scene, kdyz rikam ze maj kolikrat ty Intel karty problemy tak tim myslim ze treba i s aerem ve Vistach uz chapes proc ti tu intel kartu nedoporucuju, nereknu az vyjde larabee pro booky to ti klidne doporucim ale ted ty grafiky fakt stoji za prd od intelu, je to fakt jen na blbej kancl, a prosim te nerikej mi ze aero nepotrebujes ja to jen uvadim jako ukazetel toho jak ty grafiky nic nezvladaj, aero nejni moc narocny a kdyz s nim ma problem tadle grafika tak uz je videt jakej je to shit, dyt i Via ma lepsi grafiky jak Intel!!!! a to je uz co rict!!!!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř črc 02, 2008 5:08 pm 
Offline
..
..

Registrován: stř led 23, 2008 7:34 pm
Příspěvky: 68
Co se týče značek notebooků, u některých je třeba rozlišovat mezi levnými a drahými. Dražší Asusy třeba mají dobrou pověst, ale ty levné jsou šunt.

Dobré zkušenosti mám s Lenovo (resp. IBM) a zatím jsem moc stížností na jejich nižší produktové řady neslyšel. Snad jen to, že nejsou na úrovni vyšších řad, což je pochopitelné. HP by taky mělo být v pohodě. Dell mívá špičkové provedení a špičkový servis (žádné 30 denní čekání na vyjádření k reklamaci), ale bývá zas o něco dražší.

Na Fujitsu-Siemens jsem teď koukal, ceny vypadají lákavě, ale už jsem četl o konstrukčních vadách: Prý se občas někomu v některém rohu trochu uvolní klávesnice a při psaní to pak cvaká. To je nepříjemné, rozhodovat se, jestli přežít radši to cvakání, nebo měsíc s kompem v servisu na posouzení... Jinak žádné reference na Fujitsu-Siemens nemám a moc bych mu nevěřil.

Bumpkin: S tou novější X3100 by snad Aero mělo lítat v pořádku. Aspoň podle různých recenzí, z vlastní zkušenosti to potvrdit nemůžu. Jenom o Blenderu toho moc nemůžu najít. Nakonec budu asi teda koukat po nějaké mašince s nVidií, čistě pro jistotu.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz