Právě je úte zář 25, 2018 8:08 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Blender a driver pro Intel x3100?
PříspěvekNapsal: stř čer 25, 2008 10:30 am 
Offline
..
..
Uživatelský avatar

Registrován: sob srp 11, 2007 8:58 am
Příspěvky: 21
Bydliště: Praha
Tak mám následovný problém že v linux OpenGeu čili to samé jako Ubuntu 8.04 mě padá Blender a podle různých konferencí na internetu o Blenderu je to způsobeno špatnými ovladači grafiky a tudíž by mě zajímalo jestli někdo neví nějaké řešení abych mohl používat Blender na Linuxu. Pokusně jsem si nainstaloval Windows XP a tam Blender běhá naprosto vpořádku ale už skoro 5 let Windows nepoužívám a bylo by mi líto začít zase používat tento OS kvůli jednomu programu.

Mám nový notebook "BenQ Joybook S32B" http://www.benq.cz/products/joybook/?pr ... ifications

Mám naprosto stejné příznaky co človíček tady
viewtopic.php?t=4803&postdays=0&postorder=asc&highlight=intel+grafika&start=0
akorát já mám jinou grafiku "INTEL x3100" také mi funguje 3D akcelerace a nikde jinde nemám žádné problémy až na ten Blender a také mi zčerná obrazovka a nejde nic dělat jen natvrdo podržením tlačítka vypnout počítač.

Bohůžel nejsem natolik zběhlý v Unixu abych si poradil sám a proto žádám o pomoc a ocenil bych jakoukoliv pomoc.
Někde jsem četl že jde přiřadit paměť RAM přímo v Xorg jelikož se to nedá nastavit v Biosu ale nikde jsem nenašel jak na to. Nevím jestli existují i jiné ovladače než jsou v přímo po instalaci.

Kód:
# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "InputDevice"
   Identifier   "Generic Keyboard"
   Driver      "kbd"
   Option      "XkbRules"   "xorg"
   Option      "XkbModel"   "pc105"
   Option      "XkbLayout"   "cz"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier   "Configured Mouse"
   Driver      "mouse"
   Option      "CorePointer"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier   "Synaptics Touchpad"
   Driver      "synaptics"
   Option      "SendCoreEvents"   "true"
   Option      "Device"      "/dev/psaux"
   Option      "Protocol"      "auto-dev"
   Option      "HorizEdgeScroll"   "0"
EndSection

Section "Device"
   Identifier   "Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
   Identifier   "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier   "Default Screen"
   Monitor      "Configured Monitor"
   Device      "Configured Video Device"
EndSection

Section "ServerLayout"
   Identifier   "Default Layout"
   Screen      "Default Screen"
   InputDevice   "Synaptics Touchpad"
EndSection



Ještě dotaz pokud to nerozchodím na Linux tak jak ve Windows udělám aby pokud přehodím Blender do češtiny aby se zobrazovala na tlačítkách atd... (pokud zvolím jakýkoliv jazyk tak všechny tlačítka jsou bez popisků), a ještě jak pustím ve windows Blender Fullscreen?

Doufám že nebudu nucen dlouho používat windows jelikož už jsem si vytvořil závislost na Linux a neumím si bez něj používání PC představit. :roll:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř čer 25, 2008 11:45 am 
Offline
.............
.............
Uživatelský avatar

Registrován: ned srp 14, 2005 2:04 pm
Příspěvky: 2372
Bydliště: Klatovsko/Praha
s linuxem ti neporadim pouzivam winXP :) no pak k tomu jaziku moc nedoporucuju premenovat na jinej jazik nez anglictinu ve vetsine tutorialu mas anglickej popis tudis bych asi nemenil jazyk :wink:

jinak zmena jazyka: stahni horni listu doluklikni na tlacitko language and font z paletky language si vyber jazkik a po toudle vysuvnou paletkou si zaskrtni pto co vsechno chces tu cestinu nebo proste ten dany jazyk, tlacitko select fon urcuje v jakym fontu to bude napsany pokud ti to ten jazyk nezobrazi tak zkus jinej font nacist (slozka windows/font tam si vyber nejakej jinej pokud ti to nefrci) :wink: :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř čer 25, 2008 12:58 pm 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: pon lis 07, 2005 11:21 pm
Příspěvky: 361
Bydliště: Fřýdek-Místek
Co se tyce fullscreenu tak by mel fungovat prepinac -W (viz "blender -h").
Co se tyce ovladacu - Nejsem zadny linux guru a s *buntu nemam zkusenosti ale ja mam v sekci Driver napsany nazev zarizeni a hlavne nazev ovladace:
Kód:
Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia" <<<< nazev ovladace
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    Option         "AddARGBGLXVisuals" "True"
    BoardName   "nVidia GeForce 7600 GT"
EndSection

... takze mi to pripada jako bys nemel nastaveny ovladac. Ovsem pokud ses si jisty ze ti akcelerovana grafika funguje je mozne ze je nastaveny nejakym jinym zpusobem. Kazdopadne pokud ti akcelerace na 100% funguje tak bych vyzkousel nejakou starzi verzi driveru.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Dekuji za rady.
PříspěvekNapsal: stř čer 25, 2008 2:58 pm 
Offline
..
..
Uživatelský avatar

Registrován: sob srp 11, 2007 8:58 am
Příspěvky: 21
Bydliště: Praha
No Měl jsem na mysli Fullscreen pod windows na Linux mi to šlape ok. Tomu človíčkovy co měl stejný problém také fugovala 3D akcelerace ale vyměnl ovladač a bylo to ok. Zkusím večer vyměnit za starší.
Tu změnu fontu aby se mi zobrazoval text pod windows vyzkouším večer a dám vědět.
Blender používám cca 2 roky a už jsem si zvyknul na počeštěnou verzi. :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř čer 25, 2008 5:57 pm 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: pon lis 07, 2005 11:21 pm
Příspěvky: 361
Bydliště: Fřýdek-Místek
Vsak to je fullscreen pod Windows.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř čer 25, 2008 9:07 pm 
Offline
..
..
Uživatelský avatar

Registrován: sob srp 11, 2007 8:58 am
Příspěvky: 21
Bydliště: Praha
Tak jsem našel funkční provizorní řešení.
Trochu se za to stydím ale alespoň nemusím stále přepínat na "čistej" windows.
Nainstaloval jsem si VirtualBox a pod ním WindowsXP a tam Blender funguje naprosto dokonale a i když jsem se snažil aby bledner spadnul tak se mi to nepovedlo.
Pochopitelně budu stále hledat a pokoušet se rozchodit blender normálně pod Linux a do té doby jsem rád že to jde i tak.

Ještě jsem nějak nepochopil jak je to stím Fullscreenem pod windows? Nechápu kam mám dát ty parametry. Omlouvám se ale windows už téměř neovládám.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř čer 25, 2008 10:17 pm 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: pon lis 07, 2005 11:21 pm
Příspěvky: 361
Bydliště: Fřýdek-Místek
Ac je to k nevire tak windowsy maji taky prikazovou radku (Spustit>cmd), tak bud tam a nebo uprav vlastnosti zastupce :D.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv čer 26, 2008 5:22 pm 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: stř zář 08, 2004 7:18 pm
Příspěvky: 788
Bydliště: Plzeň
Pošli sem log X-ek po tom zbuchnutí blenderu. Je ve /var/log/Xorg.0.log.old (pozn. kdybys poslal /var/log/Xorg.0.log tak je to log zrovna bežících X-ek). Který to je můžeš ještě zkontrolovat podle času.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv čer 26, 2008 9:29 pm 
Offline
..
..
Uživatelský avatar

Registrován: sob srp 11, 2007 8:58 am
Příspěvky: 21
Bydliště: Praha
Položil jsem dotaz i na konferenci na Ubuntu.cz jelikož se má otázka týká jak Blenderu tak i Ubuntu.
Jsou tam i ty výpisy ale sleduji aktivně obě konference.
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=24782.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát čer 27, 2008 9:21 am 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: stř zář 08, 2004 7:18 pm
Příspěvky: 788
Bydliště: Plzeň
Tam máš ale jenom logy běžícího X-serveru, které jsou k ničemu. Chce to log X-ek, které spadly a to je ten /var/log/Xorg.0.log.old.

Podle té chyby, co se vypíše po pádu blenderu to trošku vypadá na to, že se ti tam bijou IRQ. Zkus v BIOSu vypnout sdílení IRQ. Další možností je nějaká nekonzistence s DRI.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř říj 08, 2008 10:52 pm 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: stř kvě 25, 2005 3:23 pm
Příspěvky: 714
Bydliště: Pardubice
Ahoj, sorrry že vytahuju starý téma, ale mám taky jedno řešení, jen o trochu míň provizornější než to vmware. Do xorg.conf, na konec sekce Device přidáš:

Kód:
"Option" "DRI" "False"


čímž vypneš DRI, odzkoušeno na x3100 pod Ubuntu 8.04, stejné příznaky jako ty. Blender je rock-stable, ale za cenu docela výrazného poklesu výkonu (neměřil jsem to, ale je to znát, tipuju desítky %). U mě Blender padá jen občas, nejčastěji se ale sesype pokud edituju mesh, který má zaplý subsurf nebo smooth. PRÝ by se to mělo umoudřit v 8.10, ale kdo ví, netestoval jsem. Pokud bude čas, o víkendu stáhnu aktuální betu a dám vědět.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Také jsem našel řešení.
PříspěvekNapsal: čtv říj 09, 2008 2:12 pm 
Offline
..
..
Uživatelský avatar

Registrován: sob srp 11, 2007 8:58 am
Příspěvky: 21
Bydliště: Praha
Používám Ubuntu 8.04 64bit s pracovním prostředím E17 a kdysi jsem stáhl RC verzi budoucího Blenderu 2.47 těsně před vydáním konečné verze 2.47 a tam je to naprosto stabilní a mohu dělat cokoliv a blender nespadne :D rychlost je úžasná a vše je k mé spokojenosti. Akorát si musíš udělat spouštěče s parametrem -W pro celou obrazovku a přidat si odkaz na tento bleder do programů pokud chceš aby jsi mohl otevírat .belend soubory přímo ze správce souborů.
Musím sice mýt nainstalovaný klasický blender 2.47 aby se z něho mohla tahat čeština a různé drobnosti.
Finální verze 2.46 a 2.47 jsou pro mě naprosto nepoužitelné a nestabilní :evil: .
Pokud chceš a máš Ubuntu 64bit tak ti mohu poslat tuto RC verzi na email.
Má to cca 17MB.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz