Právě je pon čer 25, 2018 11:49 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon úno 14, 2011 8:19 pm 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: pát říj 02, 2009 8:18 am
Příspěvky: 678
Bydliště: Žilina
Akurat som si pozeral, ze v Unreal tournament3 maju postavy cez 2 miliony trianglov,sceny s viac ako 100milionmy trianglov, a my sa tu v blenderi musime srat s optimalizaciou kazdeho meshu s viac ako 1000 trianglami a aj tak nam to ide o 500% pomalsie, meverim ze by oni mali nejaky iny system nasvietenia este o sto1000 krat lepsi-teda cim to je ze oni maju lepsiuFyzikuAjGrafiku


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon úno 14, 2011 8:26 pm 
Offline
 ...
 ...
Uživatelský avatar

Registrován: ned úno 22, 2009 2:31 am
Příspěvky: 187
Bydliště: Slovakia - Jakubov
hehe, toto iste dost sere aj mna.. napriklad taky mass effect 2 mi ide na plnych detailoch ja neviem tak 60 FPS a v blenderi dam na scenu 5 az 10 suzanne s right body a zapnute realtime tiene a uz skoci kludne aj na 23 FPS :evil:
myslim si ze my s tymto nic nezmozeme.. ale vsimni si ze medzi 2.49 a 2.56 je riadny rozdiel vo vykone


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon úno 14, 2011 8:39 pm 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: pát říj 02, 2009 8:18 am
Příspěvky: 678
Bydliště: Žilina
Nevies asi kolko %? Nekusal som ho este.cakam do
Stabilnej verzie :D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon úno 14, 2011 9:21 pm 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: stř zář 08, 2004 7:18 pm
Příspěvky: 788
Bydliště: Plzeň
Přesnost a použití grafiky. Když děláš real time, může spoustu věci ošulit a neuvěřitelným způsobem zdvihnout výkon. S neviditelnými částmi modelů se vůbec nepočítá. Pro modely se používá level of detail (LOD), takže i když máš model s tisíci vertexů, nikdy se tolik vertexů nevykresluje. A tak dál. Blender je primárně modelovací nástroj a tam si nějaké „odhadování“ nemůžeš dovolit. Nevím, jak by se uživatelé tvářili, kdyby se ti při pohybu modelu výrazně měnila topologie sítě. Ve hře si toho nikdo nevšimne. Blender nic takového jako je LOD AFAIK nemá.

Další věcí je použití grafiky pro výpočty – v herních enginech se všechno dělá pomocí shaderů. Ty jsou čistě účelově psány. Díky tomu je to rychlé, ale není to obecné. Jako příklad uvedu třeba GTA 3 a GTA: Vice City. Ta grafika je na první pohled identifikovatelná. I kdyby ses snažil udělat model, který se nějak reálně leskne, nepovedlo by se tě to, protože všechny shadery byly napsány aby to vypadalo tak, jak to vypadá. Abys to změnil, musel bys shadery přepsat. Blender tohle zdaleka nepoužívá, resp. shadery se používají, ale proti herním enginům je to v minimální míře. Na druhou stranu je engine v Blenderu mnohem flexibilnější pro uživatele neprogramátora.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte úno 15, 2011 9:31 pm 
Offline
 ...
 ...

Registrován: ned kvě 27, 2007 6:15 pm
Příspěvky: 143
Bydliště: Praha
Ako som to tu už prednedávnom písal, BGE je skôr určený pre hry typu YoFrankie(proste plošinovky), samozrejme urobíš v tom aj 3D strielačku ale len s veľkou námahou. Nemá skutočne zmyseľ porovnáť BGE s inými Hi-tech enginmi, pretože BGE sa dá veľmi ťažko nazvať herným enginom, keďže spústa vecí tam nie je implementovaná a myslím si, že ani nebude implementovaná v horizonte dvoch rokov, pretože ako bolo spomenuté, Blender je primárne modelovací,animovací prípadne strihací program a v týchto oblastiach je konkurencie schopný. Aby bol konkurencie schopný aj BGE bolo by za potreby "strelím od boku" dvojnásobok programátorov.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř úno 16, 2011 9:08 am 
Offline
....
....
Uživatelský avatar

Registrován: sob pro 23, 2006 1:18 am
Příspěvky: 602
Bydliště: SR, Žilina
By ma zaujímalo prečo sa teda všetci snažíte hru vyvíjať v blenderi a nie napr. v UDK. Ved je tiež "zadarmo" :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv úno 17, 2011 9:51 pm 
Offline
....
....

Registrován: sob bře 15, 2008 2:50 pm
Příspěvky: 244
Bydliště: áno
Cez leto sa chcem začať učit C++ a pokúsiť sa v blenderi pár vecí vylepšiť ohladne herného enginu, myslím, že v oblasti svetiel a rýchlosti renderovania BGE má rezervy. Dúfam, že sa mi podarí do blendera pridať aspoň pár riadkov.

Ale ako zisťujem tak zatial drvivá väčšina problémov ktoré som s vytváraním hier mal(keď nespomínam tie strašné časy, ked blender 2.5 nemal ani prvú oficiálnu verziu :onfire: ) boli spôsobené mojou neznalosťou a nie limitmi BGE.
Napríklad taký LoD sa v blenderi spraviť dá(len neviem či funkcie LibLoad, LibNew a spol. už fungujú na 100% ale Campbell Barton tieto funkcie už dávnejšie demonštroval).
Ďalej, v Cčku sa určite dáť spraviť vela šikovných modulov z ktorých sa budú cez Python volat nejaké funkcie, určených pre nejaký špecifický projekt. Je to hlavne o skúsenostiach... neviem ako ostatní ale ja som presvedčený o tom, že na/za hranice BGE som sa ešte nedostal...

Jediné čo ma dosť trápi je ochrana .blendov(hashing?)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát úno 18, 2011 2:23 pm 
Offline
...........
...........
Uživatelský avatar

Registrován: sob zář 18, 2004 4:13 pm
Příspěvky: 1898
Bydliště: Slovensko, Bratislava
Ja pamätám ešte blender 1.80 :D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob úno 19, 2011 2:25 pm 
Offline
 ...
 ...

Registrován: ned kvě 27, 2007 6:15 pm
Příspěvky: 143
Bydliště: Praha
Bigbob: Určite záslužná to činnosť robiť ohľadne programovania niečo pre BGE :emo18: držím palce, aj keď na to, že C++ nepoznáš si si zobral fakt veľké sústo (svetlá, rendering)

Ohľadne lodovania, skúšal som sa hrať s LibLoad a funguje to pekne(2.56beta) akurát mnou stále omielaná skutočnosť, je to "nedodelek", pretože keď chceš mať fakt dobré kvalitné lodovanie, tak loduješ všetko čo je s modelom spojené(matroše,textúry) a to bohužial zatiaľ nejde. Cambell písal, že je to ToDo, ale nič sa zatial nepohlo.

Ochrana blend file-ov prečítaj si toto. http://geta3d.com/index.php?option=com_ ... &Itemid=14


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob úno 19, 2011 7:46 pm 
Offline
....
....

Registrován: sob bře 15, 2008 2:50 pm
Příspěvky: 244
Bydliště: áno
no, zatial som len súkromne robil barličky aby som mohol skompilovať blender s playerom(čo chvalabohu už nemusím). Nehovoril som, že svetlá vylepším, na to si teraz fakt netrúfam :D ale menšie drobnosti by som mohol zvládnuť, páčili by sa mi vektorové fonty s UTF-8 v BGE + podpora utf 8ky v textovom editore. To by som po nejakom tréningu a pochopení OpenGL + Freetype mohol nejako zvládnuť. Zatial som sa zmohol len na narýchlo zbastlený herný spúštač(283KB+obrázky a sdl.dll)

k lodovaniu, myslím, že by stačilo, ak by sa za behu zmenilo umiestnenie z ktorého sa textúra bude načítavat a shadery na vzdialených objektoch by sa za behu hry mohli vypínať. Funkcie pre zmenu textúry a vypnutie shaderov na modeloch už v blenderi sú, takže by to nemusel byt až taký neprekonatelný problém. V paneli rendering by mohla pribudnúť záložka LOD, kde by sa nastavovali vzdialenosti pre vypínanie shaderov a zmenu textúr... mohla by to spraviť aj Logic brick ale logický panel sa mi zdá byť bez rozsiahleho použita skriptov už aj tak dost neprehladný.

Ja viem, lahko sa to povie :-)

burster vyskúšam(dúfam, že tá ochrana bude fungovat aj pri projekte ktorý nebude bežat cez ten webový plugin) a potom napíšem, jak to dopadlo

ešte dodatok: BGE dokáže u mna v pohode rozbehat scénu s miliónom polygónov... Crytec 2(Crysis) zobrazí milión polygónov ktoré sú vidiet bez väčšieho sekania... kolko toho majú na scénu si povedat netrúfnem


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte úno 22, 2011 10:13 am 
Offline
 ...
 ...

Registrován: ned kvě 27, 2007 6:15 pm
Příspěvky: 143
Bydliště: Praha
ad. LODovanie ... to že sa už teraz dajú textúry a shadre vypínať nič nerieši, o čo pri lodovaní ide je dostať to z/do pamäte len keď potrebuješ, a to vie BGE zatiaľ len pre meshe.
ad. Logic Bricks .. dúfam, že v 2.6 už budú len minulosť resp. sa ich využitie zamerá iba na určitú oblasť, Node editor mi príde o moc prehľadnejší už len kvôli tomu, že si z Nodov môžeš vytvárať groupy.(mám taký pocit, že som už videl logic bricks prepísané do node editoru, ale neviem v akom je to štádiu dokončenosti)

ad. BGE vs. CryEngine ... pokiaľ máš dobre vyriešenú správu scény, Streamovanie dát, Lodovanie už neriešiš framerate, problém môže nastať vtedy keď chceš hru distribuovať a zistíš, že hra okrem samotného enginu obsahuje 20 GB dát :woot:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte úno 22, 2011 4:07 pm 
Offline
....
....

Registrován: sob bře 15, 2008 2:50 pm
Příspěvky: 244
Bydliště: áno
Tiež nemám Logic brics v láske ale bohužai práca na Node Logic systéme bola ževraj pozastavená a o nijakom dalšom vývoji neviem :-( . Najradšej by som bol, keby mám ku všetkému prístup pomocou pythona a nejaké 2 až 3 Logic brics/Logic nodes by to celé spúšťali. Tie prepísané logic brics som tiež videl ale myslím, že ich funkcie prenesené ešte neboli. Ale neviem to naisto, niekto šikovnejší než ja by možno vedel lepšie povedat.https://svn.blender.org/svnroot/bf-blender/branches/ge_nodelogic/

heh, zatial mám pomer velkostí herného enginu a dát u najnovšej hry 1(25MB, kompilovaný cez MinGW a SCons) ku piatim(120 MB dát -> textúry, modely, zvuky, hudba + pár KB jazykový balík). Herná doba je predpokladaná na 20-30 minút ale mám taký pocit, že to ešte trochu dvihnem.
A myslím,že v poslednej dobe si s tými 20GB dát moc ludí hlavu neláme, hlavne u štúdií, ktoré robia hry typu GTA IV, Mafia II atd. :emo23:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte úno 22, 2011 7:47 pm 
Offline
 ...
 ...

Registrován: ned kvě 27, 2007 6:15 pm
Příspěvky: 143
Bydliště: Praha
úplne by stačilo keby bolo v Api pár príkazov na správu L.bricksov.

samozrejme s tými 20 GB som to prestrelil :) , ale hovorím z mojej súčasnej skúsenosti, keďže posúvame limity enginu zase trochu dalej, engine síce umožňuje používať obrovské krajiny ale má to za následok zvýšenie objemu dát, len to som tým chcel povedať :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz