Právě je pát dub 20, 2018 10:55 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon bře 29, 2010 5:06 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: ned srp 01, 2004 10:03 am
Příspěvky: 526
Bydliště: Most
Tak vás tu po dlouhé odmlce zase všechny zdravím.

Můj nový projekt je, pasový dopravník, který reaguje na vstupy a výstupy z virtuálního automatu Siemens S7 300
Možná vás napadne proč všechno virtuálně...Automat stojí cca 30 000,- a simulátor se dá sehnat zadarmo, stejně tak tento pasový dopravník, chová se jako opravdový a přitom nestojí ani korunu a navíc nezabere žádné místo...

O propojení dopravníku se simulátorem se stará malá utilitka kterou jsem zbastlil ve VB.net

Pokud má někdo nápad jak dopravník oživit, napište budu jedině rád, fantazii se v automatizaci meze nekladou

Vše se zatím nachází v hodně testovací fázi, modely nejsou ani z daleka hotové a chybí spousta snímačů a pohonů, ale jako náhled to doufám stačí

ObrázekObrázek
ObrázekObrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2010 12:02 am 
Offline
........
........
Uživatelský avatar

Registrován: úte pro 16, 2008 12:00 am
Příspěvky: 1206
Bydliště: Vsetín
ehm, asi mam maly mozecek, ale...
co ze to delas? je to hra nebo neni (tusim, ze neni)? pokud neni, k cemu to bude slouzit?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát dub 02, 2010 4:20 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: ned srp 01, 2004 10:03 am
Příspěvky: 526
Bydliště: Most
Máš pravdu, hra to opravdu není.

Je to výukový nástroj, pokud se učíš programovat, nemyslím v blenderu,pythonu,céčku ani ničem podobném. Mám na mysli průmyslovou automatizaci, funkční bloky, STL a podobný zvěrstva, potřebuješ si ten program co si napsal na něčem vyzkoušet, nejlevnější procesor od Siemensu z rodiny S7-300 stojí 10 000,- ty lepší přes 100 000,- existuje ale simulátor těchhle procesorů, na kterym se to dá zkoušet, ale jen blikací vstupy a výstupy, na tom se program ladit nedá a ani to neni zábava. Tak proto jsem vytvořil tenhle dopravník, je osazen čidli jako réálný dopravník, má 9 pohonů, aby bylo co a čím ovládat a pak už jen stačí napsat program do řídícího PLC a ovládat virtuální ropravník.

Uznávam že 90% zde přítomnejch lidí to vnímá jako pitomost, ale pokud mne tohle živí a potřebuju se v programování průmyslových PLC zdokonalit tak tohle je fantastickej nástroj na zkoušení nových myšlenek a algoritmů

přikládám nějaké novější screenshoty.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát dub 02, 2010 6:39 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: ned srp 16, 2009 7:33 pm
Příspěvky: 521
Bydliště: Praha
Já rozhodně souhlasím pro užitečnost tédle vizualizace/simulace :emo17: Mám vystudovanou průmyslovku se zaměřením na automatizaci, tak vím, co to je si hrát jen na modulech s ledkama... Nejvíc mě bavila práce u modelu pneumatické linky :) tam jsem trávil nejvíc času. Btw, je to dobrý programovat a vidět takhle výsledek, než jen číst vše z proměnných :)

PS: Od Siemensu jsem si hrál s jedním levným automatem "Logo!", sice stálo asi jen 2000,-, ale moc toho neumělo.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát dub 02, 2010 7:47 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: ned srp 01, 2004 10:03 am
Příspěvky: 526
Bydliště: Most
Logo je shit, moc toho neumí, to automaty řady 300 a 400 jsou pekelný stroje který dokážou opravdu úžasný věci. Až to odladím tak jsem dam blend, třeba bude mít někdo zájem na těch zdrojákách postavit jinej model dopravníku...

celý to je složený ze třech hlavních scriptů, jeden pro snímače, druhej pro výstupy a poslední je samotný PLC automat nebo spíš image jeho pamětí.

Všechny vstupy i výstupy jsou definovány třemi proměnými... byte , bit a value


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob dub 03, 2010 12:06 am 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: ned srp 01, 2004 10:03 am
Příspěvky: 526
Bydliště: Most
tak pár novejch screenů

ObrázekObrázek


ObrázekObrázek


ObrázekObrázek


ObrázekObrázek


ObrázekObrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned dub 04, 2010 11:07 am 
Offline
.....
.....

Registrován: sob srp 20, 2005 5:03 pm
Příspěvky: 539
No ja sa tomu snazim porozumiet,ale z tvojich obrazkov napriklad nie je vobec jasne, co ten tvoj konkretny automat ma robit. Asi nejak nieco triedit? a hlavne, je to asi len hodne mala cast toho automatu, pretoze tam niekde chyba zdroj tych krabic ci co to je a potom odber...no asi tomu fakt nerozumiem, kazdopadne vypada to zaujimavo...tak drzim palec.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned dub 04, 2010 7:03 pm 
Offline
.....
.....
Uživatelský avatar

Registrován: ned srp 01, 2004 10:03 am
Příspěvky: 526
Bydliště: Most
Co na tom nechápete. Na těch screenshotech vůbec ten siemens automat není. Ten dopravník je prostě jen univerzální zařízení které může dělat co si jen naprogramujete... právě na tom automatu který není vidět, a který není součástí tohoto simulátoru...

Tak že tento dopravník je prostě jen zařízení reagující na výstupní signály z průmyslového PLC (řídícího automatu)

Co si do automatu napíšete za funkci je jen na vás... a podle toho se bude dopravník chovat.

Pokud si řeknete že chcete třídit krabice podle barvy ze zásobníku 1 do zásobníku 2,3 a 4. Tak si zapnete Step7 (programovací prostředí pro PLC siemens) a začnete programovat, když budete mít napsaný kus kódu, spustíte si ho ve virtuálním PLC, a zapnete si simulátor dopravníku a koukáte co jste napsali správně a co špatně, vše krásně vidíte na krabicích které se reálně hýbají....

Kdo nikdy neodlaďoval nic na průmyslové automatizaci to stejně asi nikdy nepochopí...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon dub 05, 2010 11:45 pm 
Offline
.....
.....

Registrován: sob srp 20, 2005 5:03 pm
Příspěvky: 539
No jasne, tomu rozumiem, nerobil som s tym nikdy, ale videl som, ako sa robi napriklad seriova pasova vyroba niecoho. Akurat ti co to tu citaju, netusia (ani ja nie) ake mas k dispozicii snimace, napriklad tu farbu ako hovoris...snad aj hmotnost, velkost...a co ja viem co este. Naviac len pisem ze ten pas je neuplny, pretoze po troch krabiciach sa ti zaplni... A samozrejme programovat to nemoze byt, byt podla mna, tazsie ako napr. v pythonu samotnom. Nu asi si len chcel predstavit projekt, tak hodne zdaru.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz